Pogoršava se kriza u migranstkom centru kod Bihaća. Najvjerovatnije nožem, izboden je 35-ogodišnji Pakistanac. I dok migrantska kriza u BiH jača, a stanje u kampu Vučijak se komplikuje, ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić priznaje javnu tajnu da bh. vlast nema rješenje.Da li radi saznanja do kojih je, tvrdi, došao kako glavni bh. tužilac Gordana Tadić traži njegovo i hapšenje nekolicine zaposlenih u Ministarstvu bezbjednosti zbog malverzacija u podjeli od Evropske unije donirane vatrogasne opreme ili radi eskalacije migrantske krize, tek Dragan Mektić je na čas zaboravio tviter komunikaciju. I sazvao pres konferenciju. Da novinare, pripremi kako je, kaže, riječ o pokušaju Tužilaštva da ga diskredituje.

Ali, sam je bio nepripremljen za odgovor na pitanje - kako riješiti migrantsku krizu. Krivce je tražio u decentralizovanom ustavnom uređenju BiH; u nikad usvojenom akcionom planu mjera koji je sačinjen pod njegovim patronatom - sačinjen, ali su ga kaže, neki drugi iskasapili; potom u neispunjenim julskim zahtjevima Brisela, koje je baš on preuzeo, da se u BiH izgrade dva stalna migrantska centra - jedan u Unsko-sanskom kantonu, drugi u unutrašnjosti BiH.

- Ovako kako je sad uređena BiH mi nismo u stanju da se nosimo sa bilo kojim problemom. Neće biti migrantske krize i problema. Dajte nam lokaciju... Problem je bila Republika Srpska - neće, isti problem je u Federaciji BiH, nijedna lokalna zajednica nam ne da lokaciju - kaže Mektić.

A Brisel je za stalne centre rezervisao dodatnih 13 miliona evra. No tri miliona je priznaje Mektić, već podijelio policijskim agencijama. Plaćan je i zakup objekata Bira, Miral i Sedra - po 80.000 ili 90.000 evra mjesečno, uprkos uslovljavanju iz Brisela da centri ne mogu biti u privatnom vlasništvu. Ali i objekat u Medenom Polju, koji se pominje kao moguće prihvatilište migranata je u privatnom vlasništvu istog zakupca, kao i Sedra. Kao i Briselu, neprihvatljiv je i srpskim povratnicima u okruženju, koji prijete novim egzodusom. I srpskim zvaničnicima. Za srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika ovakvo rješenje ima političku dimenziju i cilj - protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta. Oštro se usprotivio i DNS.

- Ovakvim namjerama nadležni organi pokazuju ili elementarno nepoznavanje položaja povratnika ili iza svega toga stoji još jedan pokušaj ugrožavanja interesa Srba sa ovih prostora koje vjekovima naseljavaju - saopštili su iz DNS.

Ne mareći, kao i obično, za Srbe povratnike, nakon mjeseci ćutanja o migrantskoj krizi, reagovala je i SDA. Poručuju kako neće Milorad Dodik odlučivati gdje će biti izmješteni migrantski centri. Kažu i da Ministarstvu bezbjednosti nije potrebna bilo kakva saglasnost nižih nivoa vlasti, a pri tom zaboravljaju da je baš njihov načelnik u Vogošći Edin Smajić zabranio da u Semizovcu bude smješten stalni migrantski centar. Odgovor im je brzo stigao:

- Prije je bio dostavljen prijedlog da na granice BiH budu izvedene Oružane snage, nakon čega sam rekao da to ne može i nije se desilo. Zatim je traženo da policija Federacije BiH bude razmještena na granicu prema Srbiji, a u Republici Srpskoj, što je odbijeno - rekao je Dodik.

Povodom eskalacije migrantske krize oglasio se i kardinal Vinko Puljić. Direktno je optužio Mektića da je kumovao migrantskom haosu u BiH.

- Zbog svega toga mali čovjek pati. Zato imamo zapaljene kuće, silovanja i provaljivanja. Ministar Mektić se hvali kako on vodi službu bezbjednosti, ali on zapravo jako kumuje neredu svojim stavovima i strukturom - kaže vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Na kritike kardinala Puljića, Mektić je opet odgovorio u prepoznatiljivom maniru i na tviteru i na pres konferenciji. Pominjao pedofiliju, šovinizam i fašizam, ali odgovor na migrantsku krizu nije ponudio!