20230115123001_754013 hari.webp

Knjiga pod nazivom “Spare“, autobiografija je princa Harija koja je već oborila brojne rekorde postavši najbrže prodavana nefikcijska knjiga ikada. Trenutna prodaja je već premašila 400 000 primjeraka u tvrdom uvezu, audio knjigama i preuzimanjima e-knjige od objavljivanja 10. januara 2023. godine.

U knjizi od 407 stranica princ Hari izražava svoju ljutnju prema tradicionalnoj britanskoj štampi, žutoj štampi koja ima veliku ulogu u režiranju kraljevske sapunice. Hari takođe dijeli svoje lične probleme koji su došli sa smrću njegove majke, princeze Diane, dijeli svoju borbu s mentalnim zdravljem, svoj odnos sa suprugom Megan Markl, kao i promjenjive odnose s ostalim članovima kraljevske obitelji.

Nadalje, princ Hari je izrazio i frustraciju prema tome što je on samo “zamjena nasljedniku”, a frustrira ga i njegov nestabilan odnos s bratom Vilijamom, princom od Vejlsa. Publikaciju su dosad popratila četiri televizijska intervjua u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje Hari sada živi sa suprugom Megan, nakon što su odstupili s kraljevskih dužnosti 2020. godine

Bakingemska i Kensingtonska palata dosad se nisu oglašavale povodom objave memoara. Knjiga izlazi nakon šestosatnog Netflixovog dokumentarca "Harry & Meghan", u kojem je par ponovo iznio optužbe na račun kraljevske porodice i britanskih medija.