Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, ocijenio je na današnjem sastanku u Sarajevu, da sve kćerke u BiH koje su proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali da Konzum i Velpro posluju sa nezadovoljavajućim rezultatima.


Dodao je da će zbog toga, Merkator preuzeti Konzum i Velpro u Bosni i Hercegovini, te se obavezao da će vratiti sve dugove dobavljačima.
Najavio je ponovno vraćanje „Merkatora“ kao brenda u maloprodajne lance u BiH zbog toga što je nakon svih analiza uočeno da je Merkator brend prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego Konzum, te da daje određenu dozu sigurnosti obziorm na sadanšne poslovanje Mektarora, koji u u Sloveniji i u Srbiji posluje jako dobro.
„To je plan koji sam detaljno iznio na sastanku i mislim da je on pozdravljen, Moram naglasiti ovo je plan, nismo još donijeli definitivne odluke. Merkator ima svoj kreditni odbor i plan mora prezentirati pred svojim kreditorima, a i Agrokor to mora prezentirati svom vjerovničkom vijeću, tako da ovo još nije definitivna odluka, ali u tom pravcu idemo“, rekao je Ramljak.
Naglasio je da je dogovoreno da će se sastnaci održavati jednom mjesečno, te da će vlasti u BiH biti upoznate sa svim koracima ovog plana i smirivanju situacije. „Mislim da je to važna komunikacija i nastavićemo je“, rekao je Ramljak.


Predrag Glukahović, ministar trgovine i turizma Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo ishodom stastanka sa povjernikom Vlade Hrvatske za „Agrokor“ naglašavajući da postoje pozitivni signali da se ide u dobrom pravcu.
„Predstavljen nam je mini akcioni plan za spašavanje kćerki firmi Agrokora u BIH. Bilo nam je interesantno da čujemo njihovo gledanje kako prvazići postojeće stanje“, rekoa je Gluhaković. On je istakao da je namjera da se ide u restrukrurisanje kompanija poput „Konzuma“, „Velpra“, „Leda“, „Sarajevskog Kiseljaka“ .
„Što se tiče Republike Srpske konkretno, mi imamo 650 radnika, 25 manjih marketa i pet trgovačkih centara“, rekao je Gluhaković. On je naglasio da je u interesu Republike Srpske da se nastavi saradnja s obzirom na broj dobavljača vezanih za „Konzum“.
„Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, jedna od najvećih mljekara u BiH ima više od 10.000 kooperanata za sobom. Zamislite sada da ta armija ljudi dođe u probleme oko distribucije mlijeka iz Kozarske Dubice na policama ¨Konzuma¨ i ¨Velpra¨ “, rekao je Gluhaković. On je dodao da dogovor da jednom mjesečno budu održavani sastanci na kojim će se pratiti razvoj situacije vezano na ¨Agrokor¨. Procijene su kako Konzum dobavljaćima iz FBiH duguje blizu 66,5 miliona eura, a onima iz RS oko 2,8 miliona eura.
Nezavisne novine