20221115074310_745250.webp

Vaše Microsoft Excel tabele bi uskoro mogle da budu dinamičnije nego ikada zbog potencijalno ogromnog prodora kompanije.

Slike – unutar Microsoft Excel polja?

Novo ažuriranje programa Excel će omogućiti softveru za tabelarne proračune da ubacuje slike direktno u polje, čineći ih dijelom spreadsheet-a po prvi put.

Microsoft kaže da bi ova nova funkcija trebalo da učini vaše Excel Sheet-ove personalizovanijim i prilagodljivijim, dajući vašem radu potpuno novu dimenziju.

Microsoft Excel slike

U svom unosu u zvaničnu mapu puta za Microsoft 365, kompanija napominje da će, osim što direktno ubacuje slike u ćelije, nova funkcija "IMAGE" korisnicima takođe dati niz dodatnih opcija prilagođavanja.

Korisnici će moći da pomjeraju i mijenjaju veličinu ćelija, sortiraju i filtriraju, pa čak i da rade sa slikama unutar Excel tabele. Kako će to tačno funkcionisati u praksi, nejasno je, jer je ova funkcija za sada još uvek navedena kao "u razvoju".

Međutim, ima očekivani datum opšte dostupnosti u decembru 2022. godine, što znači da bismo uskoro trebali čuti više o tome kako funkcioniše. Kada se pokrene, Microsoft kaže da će ova funkcija biti dostupna svim korisnicima na desktopu, webu, Mac-u i Android-u.

Ova vest je najnovije ažuriranje za Microsoft Excel sa ciljem da softver učini privlačnijim i lakšim za korišćenje, jer namjerava da podstakne veću onlajn saradnju među timovima u doba hibridnog rada. Nedavno je kompanija rekla da će uvesti "@mentions" u Excel-u kako bi saradnja na vašim tabelama bila lakša nego ikada.

@mentions omogućavaju korisnicima da označe svoje kolege ili saradnike, kako unutar organizacije tako i van nje. Ove oznake mogu biti zahtjevi za izmjene, dodavanje više informacija ili samo pojašnjenje određene tačke, ali se takođe mogu koristiti za kreiranje, dodjeljivanje i praćenje zadataka u okviru vašeg worbook-a.

Kompanija je takođe nedavno uključila mogućnost dodavanja hiperlinkova u komentare koji se dodaju u proračunske tabele, umjesto da moraju da kopiraju i naljepljuju iz otvorenog teksta kao što je ranije bio slučaj.

(PC Press)