Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović ponovila je da je Vlada Srbije stavila tačku na projekat "Rio Tinto" i istakla da su parcele koje je ta kompanija uknjižavala poslije odluke Vlade o obustavi projekta njihova ranije preuzeta obaveza prema vlasnicima tih parcela, kao i da Srbija nema obavezu da bilo šta plati "Rio Tintu".

Zorana Mihajlović je to rekla gostujući na TV Prva odgovarajući na pitanje kako vidi komentare da "Rio Tinto" i dalje ukljižava placeve u Nedeljicama na svoje ime.

Navela je da je tražila od "Rio Tinta" sve informacije oko toga i da se tu radi o nekim obavezama koje je kompanija ranije preuzela.

- To su neki dogovori koji su oni imali sa vlasnicima i prije nego što je donijeta odluka Vlade. Oni to rade svojim parama, jer su se već dogovorili sa vlasnicima oko kupovine. Morali su da završe ugovorni odnos i zbog toga je datum takav - objasnila je ministarka.

Istakla je da je "Rio Tinto" mnogo toga radio na svoju ruku, te da Srbija nema nikakvu obavezu prema toj kompaniji.

Mihajlovićeva je rekla da nije bilo nikakve eksproprijacije od strane države i nikakvih pogodnosti od strane države.

- To je radio "Rio Tinto" na sopstveni rizik, kao što je i mnogo toga "Rio Tinto" dole radio na sopstveni rizik. Zato je jako važno da izađu inspekcije, od građevinske i rudarske, ima ih šest ili sedam, na teren i da naprave izveštaje i daju naloge "Rio Tintu" šta sve treba da uradi da bi vratio stvari u prvobitno stanje. Srbija nema obavezu da bilo šta plati "Rio Tintu" - navela je ona.

Bez obzira što je bila prava medijska haranga oko toga, ne postoji nikakav ugovor Vlade Srbije i "Rio Tinta" ili bilo kakve njegove firme kao što je "Rio Sava", naglasila je Mihajlovićeva.

- Vlada Srbije stavila je tačku na to i svaka druga priča i politizacija toga, kao i svaki pokušaj ekoloških organizacija da vrate temu na sto je smiješna. Predsjednik Vučić je bio u Nedeljicama, razgovarao sa mještanima i rekao - "neće se raditi, to neće moći da radi ta kompanija i tačka" - navela je ministarka.

Ukazala je da je Vlada donijela odluku jednoglasno i da niko nije bio protiv.

- U pitanju je bilo mišljenje građana, a to nije Savo Manojlović sa svojom pričom, već ljudi koji tamo žive i koji su molili i tražili da se to ne radi, i onda smo to morali da prihvatimo - rekla je Mihajlovićeva.