Borbu za plasman u nokaut fazu Svjetskog prvenstva u Rusiji fudbaleri Srbije vodiće protiv višestrukog šampiona Brazila, neugodne Švajcarske i jednog od najprijatnijih iznenađenja sa prošlog Mundijala Kostarike, odlučeno je žrijebom u Moskvi.
Za razliku od prošla dva prvenstva na kojima su igrali, 2006. u Njemačkoj i 2010. u Južnoj Africi, „orlovi“ su čini se imali više sreće. Imaju jednu selekciju protiv koje je uvijek zanimljivo igrati, pogotovo na Mundijalu, a to je Brazil, dok su Švajcarska i Kostarika ekipe sa kojim se mogu ravnopravno boriti za prolaz. Sa tim je saglasan i reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović, koji je sa nestrpljenjem čekao žrijeb.


- Moglo je i gore i bolje, ali sve u svemu je u redu. Mogli smo dobiti dvije jako teške reprezentacije, a ovako jedna je izuzetna, a dvije solidne sa kojima se ravnopravno može igrati. Realno, možemo biti zadovoljni kada vidimo šta su drugi dobili, ali ne mislim ni da je ova naša grupa lagana. Na nama je da se što bolje spremimo, da damo sve od sebe i pokušamo da budemo ta druga reprezentacija koja će uz Brazil proći dalje. Naravno, ni Brazilci nisu sigurni, ali su realno najveći favoriti za prvo mjesto. Ne znam je li Kostarika najslabija u grupi, ali svakako je dobro da ne igramo prvu utakmicu sa „kariokama“ - istakao je Gaćinović za „Glas Srpske“.
On odlično zna kako se igraju veliki turniri, pošto je sa mlađim selekcijama Srbije osvajao evropsku i svjetsku titulu. Nada se da će biti među putnicima za Rusiju, jer bi to bila velika stvar za njega.
- Rano je još pričati o tome, ne znam da li ću biti među odabranih 23. Volio bih da se nađem tamo i daću sve od sebe da to izborim. Igrati na Svjetskom prvenstvu je velika stvar, a pogotovo protiv Brazila. To se ne događa svaki dan - dodao je Gaćinović.
„Orlovi“ će Mundijal započeti protiv Kostarike 17. juna na „Kosmos areni“ u Samari (13 časova), a sa ekipom iz Srednje Amerike do sada se nisu sastajali, čak ni pod imenom Jugoslavija. Pet dana kasnije u evropskom dijelu Rusije, Kalinjingradu, sastaće se sa Švajcarskom od 19 časova. Protiv „časovničara“ su igrali samo kao Jugoslavija, i to 13 puta, a imaju šest pobjeda, pet neriješenih i dva poraza. Posljednji meč u grupi Srbija će igrati sa Brazilom i to u Moskvi 27. juna od 19 časova, što će biti peti put da se sastaju u grupnoj fazi. Prvi put igrali su na Mundijalu 1930. u Montevideu kada je Jugoslavija slavila sa 2:1, zatim u Brazilu 1950. kada je domaćin bio bolji rezultatom 2:0. Ponovo su se sreli nakon četiri godine u Švajcarskoj i bilo je neriješeno 1:1. Posljednji zvanični meč i to bez golova odigrali su 1974. godine u Zapadnoj Njemačkoj. Dok su nastupali pod imenom Jugoslavija „plavi“ su sa Brazilom igrali 17 puta i u tim mečevima ostvarili dvije pobjede, sedam remija i osam poraza. Jedini meč Srbije sa „kariokama“ odigran je 6. juna 2014. godine u kojem su Brazilci slavili sa 1:0. Potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije Savo Milošević rekao je da je zadovoljan žrijebom i da je uvijek dobro imati jednog atraktivnog protivnika.
- Imamo dve ekipe sa kojima možemo da igramo. Kostariku ne poznajem dobro, ali imamo realne šanse da prođemo ukoliko damo svoj maksimum. Mislim da smo i za nijansu jači od Švajcarske, ali to je veliko takmičenje i mora se pokazati na terenu. Nismo bez prilike u meču sa Brazilom. Igrali smo jednu prijateljsku utakmicu protiv njih pre nekoliko godina i odigrali smo veoma dobro, ni u toj utakmici nismo bili bez šansi - istakao je Milošević.
Svjetsko prvenstvo otvoriće Rusija i Saudijska Arabija utakmicom na „Lužnjikiju“ 14. juna.

Hrvati u teškoj grupi


Mijat Gaćinović smatra da se od ostalih po kvalitetu izdvajaju grupe D i F.
- Hrvatska je dobila neugodne rivale, nikad nije lako igrati sa Argentinom, a tu su još Nigerija i Island. Grupa sa Njemačkom, Meksikom, Švedskom i Južnom Korejom je takođe jaka. Grupa B će donijeti zanimljiv duel velikih evropskih rivala Portugalije i Španije - kazao je Gaćinović.
Glas Srpske