Zoran Milanović - Foto: AFP
Danas se navršava 25 godina od hrvatske vojne akcije "Bljesak" kada je za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije u planskom udaru hrvatske vojske protjerano 15.000 Srba, a ubijeno 283.

Dok Srbi danas tuguju zbog ovog egzodusa i ubistva Srba, Hrvatska kao i svake godine veliča ovu zločinačku akciju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je došao u Okučane da "slavi Bljesak", međutim zbog incidenta s natpisom "Za dom spremni" napustio je Okučane.

Milanović je odlučio napustiti ceremoniju nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim natpisom.

- Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan učesnik bio obučen u odoru s porukom "Za dom spremni" i ja u tome ne želim učestvovati - kazao je Milanović.

- To je namjerna provokacija koja se dogodila, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju - rekao je Milanović.

Upitan je li razgovarao s premijerom o tome, Milanović je kazao:

- Jesam. On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu za Dom spremni ovdje nije mjesto - kazao je predsjednik Hrvatske.

Prema podacima Dokumentaciono informativno centra Veritas, protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

- Snage UN, koje su na vrijeme bile upozorene od hrvatskih generala, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru - saopšteno je ranije iz tog centra.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema "mostu spasa" do rijeke Save sustizale su ih - avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, podaci su tog centra.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN.