Zoran Milanović (Foto: Kancelarija predsjednika Hrvatske) -
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da niko nije primijetio bespilotnu letjelicu veličine aviona koja je letjela 1.000 kilometara i da je nije srušio na putu od Ukrajine do Zagreba, gdje je pala sinoć kad je ostala bez goriva.

- Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da niko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz Ukrajine i srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva - rekao je Milanović.

Milanović je na konferenciji na novinare izjavio da Hrvatska nije dobila nikakvu dojavu o objektu koji je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, a u hrvatskom prostoru manje od sedam minuta.

I Mađarska je, dodao je on, trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa.

On je rekao da je pitanje da li je Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta učiniti.

- U ovom stanju je naša protivvazdušna odbrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu zavisimo od zapadnih saveznika, sve dok ne dobijemo 12 aviona, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva - rekao je Milanović.

On je rekao da je očigledno da je došlo do propusta u članicama NATO-a.

- I u najboljim okolnostima, ovo je takva vanredna i nepredviđena situacija da morate zavisti o partnerima i članicama NATO-a, koje nam nisu nesklone, i očito je kod njih došlo do nekog propusta - rekao je Milanović.

On je napomenuo da o ovom događaju nije vidio da je izvijestio bilo ko na Si-En-Enu, Bi-Bi-Siju i "Al džaziri", "kao da je pala kiša a ne, srećom, nenaoružana bomba".

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je da ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku.

- Razgovarao sam s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije. Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na čas - rekao je Banožić.

On je naveo da se, prema proceduri, rade mjerenja kontaminacije zemljišta i vazduha zbog zdravlja svih koji rade uviđaj i stanovništva.

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj naveo je da bez detaljne analize letjelice ne bi spekulisao čija je i istakao da Hrvatska ima protivvazdušnu odbranu koja ima nedostataka.

- Letjelicu smo snimili našim radarima, vjerovatno radar sa Sljemena. O vojnim procedurama uzbunjivanja ne bih govorio. MIG-ovi nisu podignuti - rekao je Hranj.