Nagradni Fond "Sekula Zečević" pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu danas je Milanu Jankoviću /21/ iz Trebinja uručio godišnju nagradu za najboljeg studenta iz Hercegovine u protekloj godini.



Janković je student druge godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a tokom studiranja ima prosječnu ocjenu 9,79, rečeno je na svečanosti u zgradi SANU.
Odluku o laureatu donio je Upravni odbor Fonda kojim predsjedava akademik Danilo Basta, koji je Jankoviću i uručio nagradu.
Janković je zahvalio za priznanje, istakavši da je ono "tim veće jer dolazi od SANU kao pokrovitelja najznačajnijih naučnih i kulturnih dostignuća".
"Sekulu Zečevića kao rođenog Nevesinjca i mene kao rođenog Trebinjca, sudbinski određuju Hercegovina kao genetski kod, ali i automobili kao unutrašnja strast", rekao je Janković.
On je istakao i da je ponosan što je dobio nagradu Fonda koji nosi ime i prezime prvog zvaničnog zastupnika američkog "Dženeral motorsa" na ovim prostorima pred Drugi svjetski rat.
Prema njegovim riječima, već tada se govorilo o Zečeviću kao jednom od najcjenjenijih i najuspješnijih srpskih preduzetnika čija je firma imala najdužu tradiciju u tadašnjoj državi.
"Kada svesrdno podstičete pravo znanje, stečeno kontinuiranim i predanim radom i trudom, kada podržavate poštene i časne rezultate na poljima struke i nauke, radost laureata biva snažnija i punija. Time potvrđujete da Prometeji nade nastavljaju misiju da naša srca griju svjetlošću koja isijava znanje i ljepotu ljudske duše", rekao je Janković.

Milan Janković je rođen je u Trebinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju "Jovan Dučić", a nosilac je Vukove diplome u osnovnoj i srednjoj školi.
Dobitnik ove prestižne nagrade za 2014. godinu bio je Milanov brat Stojan Janković, tada student Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Nagradni Fond "Sekula Zečević" dodjeljuje godišnje nagrade za jednog učenika ili studenta iz Hercegovine koji su se istakli uspjesima tokom školovanja, a kandidat može samo jednom da dobije nagradu koja se sastoji od novčanog iznosa i povelje.
Sekula Zečević /1892-1978/, narodni poslanik i trgovac, prije Drugog svjetskog rata sa svojom firmom "Velauto" bio je zastupnik američkog "Dženeral motorsa", a na prvom beogradskom Salonu automobila 1938. godine kralj Petar Drugi Karađorđević kupio je sportski "be-em-ve".
Srna