Milatović stupio na dužnost: Istorijski dan za Crnu Goru

PODGORICA - Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je, na svečanom prijemu u Vili Gorica povodom stupanja na dužnost, da je današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj crnogorskoj istoriji, koji će u velikoj mjeri i odlučiti budućnost zemlje.

"Zato su nam više nego ikada potrebni jedinstvo i zajedništvo, jer samo tako možemo napraviti iskorak ka potpunoj demokratizaciji društva i postati dio velike, evropske porodice, kojoj smo oduvijek pripadali. Zato sam odlučan u namjeri da, vršeći predsjedničku dužnost, učinim sve kako bismo postigli stepen društvene kohezije koji je neophodan da bismo nabolje mijenjali sami sebe i ovu našu Crnu Goru", kazao je Milatović u obraćanju zvanicama nakon što je prethodno danas u Skupštini položio zakletvu.

Poručio je da se nikad više ne smije dozvoliti da se bilo ko osjeća obespravljeno, prenijeli su podgorički mediji.

"Nikad više ne smemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu. Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspeh u životu. To je moja priča, za koju želim da postane priča svih nas. Zato su večeras sa nama i brojni univerzitetski profesori, ljekari, kulturni stvaraoci, sportisti, predstavnici medija i NVO, koji su u prethodnom periodu dali veliki doprinos društvenim promjenama u Crnoj Gori, na čemu im svi dugujemo veliku zahvalnost", istakao je Milatović.

Ukazao je na važnost obrazovanja na budućnost crnogorskog društva, rekavši da je zato pozvao najbolje studente.

"Podjele u društvu, koje svoju genezu nalaze u decenijama dalekim događajima u prošlosti, odvraćaju pažnju svih nas sa krucijalnih tema. Nerijetko su te podjele izazivane i izazivaju se vještački, često sa namjerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava, na račun javnog interesa. Umjesto da iznova vodimo davno završene bitke, vrijeme je da izađemo iz busija i okupimo se oko onoga što je zajednički imenitelj svih nas - a to je ljubav. Ljubav prema Crnoj Gori i želja za uređenom zemljom i boljim životom", dodao je Milatović.

Milatović je rekao da su gosti iz inostranstva dolaskom na svečanost pokazali visok nivo uvažavanja Crne Gore, "kako i dolikuje istinskim prijateljima".

"Zato ću se iskreno i predano zalagati za razvoj dobrosusjedskih odnosa, jer zajedno možemo mnogo bolje i više. Evropska perspektiva je zajednički imenitelj našeg spoljnopolitičkog kursa i vrednosni orijentir ka kome se moramo još brže kretati. Zato će Crna Gora biti pouzdan i kredibilan partner svima, a ja lično najdobronamerniji sagovornik i prijatelj predsjednicima država, u regionu i šire", dodao je novi crnogorski predsjednik.

Milatović je rekao da će njegovati politiku mira, podržavati i pokretati inicijative "od zajedničkog interesa za sve nas, duboko vjerujući da je svijet u kojem živimo baš onakav kakvim ga i sami stvaramo."

Milatović je govorio i o postignućima na polju borbe protiv kriminala, kao i ekonomiji.

"Koraci koje smo kao društvo u posljednjih par godina, prvi put u posljednje tri decenije, napravili u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, daju nadu da pred našom pravdom nema nedodirljivih. Pravda je možda spora, ali je sigurno da je u Crnoj Gori postala dostižna. Dometi brojnih ekonomskih reformi, uključujući i program Evropa sad, nepovratno su promijenili cjelokupan društveni ambijent, stavljajći ekonomske i socijalne teme u fokus političke borbe. Reforme su u sebi sadržale jak, humani karakter, podižući u značajnoj mjeri životni standard. Prvi put je, u mnogo godina, građanima vraćena nada u bolje sutra. Pred nama je vrijeme zajedničkih pobjeda koje ćemo izvojevati pameću i odlučnošću, znanjem i mudrošću, radom i zalaganjem, stvarajući ekonomski prosperitetnu državu jednakih šansi, snažnih institucija i zadovoljnih građana", dodao je on.

Milatović je rekao da je današnji događaj istorijski za Crnu Goru i njen razvojni put ka demokratskoj, ekološkoj i državi socijalne pravde, zasnovanoj na vladavini prava.

Milatović je upriličio, sa suprugom Milenom, svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika, nakon što današnjim polaganjem zakletve u Skupštini postao novi predsjednik Crne Gore.

Svečanosti je pored brojnih zvanica iz regiona i svijeta, prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.