Mladen Milić - Foto: RTRS
Nakon što je Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske prešao na novi sistem obračuna penzija, već od 26. maja počeće se sa obradom majske penzije kako bi sve bilo spremno za njenu isplatu.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić ukazao je na značaj reforme penzionog sistema po redovnost isplate penzija i sredstava potrebnih za isplatu, te poboljšanje strukture korisnika prava.

- Prilikom obračuna aprilske penzije prvi put u istoriji Fonda prešli smo 60 odsto korisnika prava na starosnu penziju u ukupnoj strukturi, a prvi put je smanjen procenat ispod 13 odsto, dakle 12,97 odsto kada su u pitanju korisnici prava na invalidsku penziju - rekao je Milić, dodajući da je smanjen i procenat korisnika prava na porodičnu penziju.

Prema njegovim riječima, ukoliko se posmatra na godišnjem nivou, a ne kumulativno, prilikom donošenja rješenja, odnosno ostvarivanja prava na penziju, Srpska se nalazi u nekoj sredini visoko razvijenih zapadnoevropskih zemalja po pitanju strukture korisnika prava.

- Kada je riječ o potrebnim sredstvima za isplatu penzija, moram reći da je povećan procenat učešća izvornih doprinosa u finansiranju isplate penzija u odnosu na prethodni period koji se sada kreće oko 85 odsto u prosjeku svaki mjesec. Prošle godine, kada je još bila vanredna situacija i pod virusom korona imali smo oko 82 odsto obezbijeđenih sredstava iz doprinosa - naveo je Milić.