Dvodnevna godišnja skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će se održati u Sarajevu od 7. do 9. maja 2019, koštaće više od dva miliona maraka.

Savjet ministara BiH je danasa iz budžetske rezerve odobrio 300.000 KM Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.



– Osiguranje preostalih potrebnih sredstava u iznosu od 2.000.000 KM biće naknadno dogovoreno. Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U Službi za informisanje Savjeta ministara je za Srpskainfo potvrđeno da se ne radi o greški i da će idući dvodnevni sastanak EBRD u Sarajevu koštati 2,3 miliona KM.

Ekonomistkinja Svetlana Cenić kaže da bi voljela da vidi kalkulaciju troškova, ali smatra da na ovakvim skupovima najviše košta dodatno obezbjeđenje.


– Ne znam šta će jesti i piti i ne znam da to može da bude toliko skupo. To je jedna noć spavanja, nekoliko obroka, svečanih večera i ručkova, simultano prevođenje, ozvučenje, brendiranje sale, avionski letovi. Nisam sigurna da li sve te troškove plaćaju organizatori ili učesnici. Ko su visokoštićene ličnosti, kolika im je pratnja? Koja je korist za BiH od takvog skupa, u situaciji ako ne budemo imali formirane vlade, kada nam projekti idu kilavo, kada je cijena goriva u BiH kao u Danskoj – pita se Cenićeva.


Evropska banka za obnovu i razvoj je osnovana 1990. da pomogne proces tranzicije država Istočne i Srednje Evrope. EBRD je osnovalo 39 država i dvije institucije – Evropska investiciona banka i Evropska unija. Danas EBRD broji 67 članica, od čega je 36 država korisnica njenih sredstava. Sjedište EBRD je u Londonu.


Najviše tijelo EBRD je Odbor guvernera, koji se sastoji od predstavnika svih zemalja članica (uglavnom ministri finansija).


Izvor: Srpskainfo