U Foču - milionska ulaganja: 15 miliona maraka za opremanje Univerzitetske bolnice, koja je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta, više miliona u izgradnju putne infrastrukture i dugo-priželjkivanog Dječijeg vrtića, potvrđeno je u susretu predsjednika Srpske Milorada Dodika, ministara Petra Đokića, Dragana Lukača i Jasmine Davidović sa načelnikom Radisavom Mašićem.



Djeca su prioritet! Iako skoro šezdeset godina radi u neuslovnoj zgradi, u fočanskom dječijem vrtiću, u kome je 164 djece, nema mjesta. Na čekanju je njih 124. Za novu zgradu, čija izgradnja uskoro počinje, opština Foča je obezbijedila 2,5 miliona maraka.
Pomoć od 100.000 KM stigla je i od predsjednika Republike.
Slađana Vladičić direktora JU Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" rekla je da zgrada nije ni građena za dječiji vrtić, te da kada se sve uzme u obzir, ova zgrada je nasušna potreba.
Potreba je i da se završi izgradnja željeznog mosa na rijeci Drini, porušenog u NATO bombardovanju 1995. godine.
Vlada Srpske će dodijeliti 326.000 maraka. U Opštinskoj upravi ističu da su, uz podršku republičkih institucija, uradili višemilionske projekte, poput izgradnje vodovoda.
"Završićemo drugu fazu vodovoda jer smo primarni već završili. Podstičemo rad Bolnice i Fakulteta, jer je to perspektiva Foče", rekao je načelnik opštine Radisav Mašić.

Jedan od projekata kojem se raduju od Foče do juga Srpske je i izgradnja puta Foča – Tjentište do Trebinja. To je i dio razvojnih planova dogovorenih sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
"Srbija je za te namjene već uplatila 2,5 miliona evra, ostaje da završimo projektovanje, proceduru oko izvođača radova. Mi ćemo taj put krenuti da gradimo, a on ukupno košta 20 miliona KM. Za nas je to prioritet", naveo je Milorad Dodik predsjednik Srpske.
Opština, sa Vladom, dogovara i otvaranje pogona za proizvodnju dijelova namještaja. Razvojna šansa je i u podizanju mini hirdocentrala.
RTRS