Državljani Srbije Dragan Mladenović (54) i Goran Perović (54), članovi “Pink Pantera”, osumnjičeni za krađu tri miliona vrijednih dragulja iz Duždeve palate u Veneciji, još su na slobodi u domovini, dok je trojicu Hrvata, njihovih saučesnika, hrvatska policija izručila Italiji.


Hrvati Vinko Tomić (60), Zvonko Grgić (43) i Želimir Grbavec (48) privedeni su u domovini na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji važi unutar Evropske unije i poslije dvije nedjelje pritvora u Remetincu, avionom italijanske vojske prevezeni do Aerodroma “Marko Polo di Tesera” u Veneciji.


Operaciju njihovog privođenja, ali i izručenja, italijanska policija nazvala je “Most uzdaha” po najčuvenijem venecijanskom mostu koji povezuje Duždevu palatu, iz koje su ukrali nakit vrijedan tri miliona evra, s bivšim zatvorom, snimili su venecijanski policajci.




Izručena trojka prebačena je u zatvor “Santa Marija Mađore”. Tu će im se uskoro pridružiti i četvrti saučesnik Vladimir Đurkin (48).


Državljani Srbije Dragan Mladenović i Goran Perović izručenje Italiji su izbjegli zahvaljujući činjenici da u Srbiji, koja nije članica EU, ne važi evropski nalog za hapšenje.


Oni su 3. januara prilično diskretno s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevoj palati u Veneciji, odnijeli par minđuša od platine i dijamanata vrijedne milion dolara i broš od platine i rubina vrijedan dva miliona dolara.


Riječ je o vrednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdulah al-Tani pozajmio Italijanima za izložbu.


Imali i pomagačicu u palati



U krađi im je najvjerovatnije pomagala još nepoznata osoba, vjerovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupocjeni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska je vrijednost ukradenih predmeta oko 33 hiljade evra, ali na komercijalnom nivou doseže do tri miliona evra.


Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i šta je ukradeno.


Polakim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palate ukradene stvari poskrivećki proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.


Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenje, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.


Italijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Fejsbuku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palate.


Harali po cijelom svijetu



Ovi Pink panteri nisu ojadili samo Veneciju. Kada su uhapšeni u Hrvatskoj, otkriveno je da je ova grupa, a posebno uhapšeni Vinko Tomić, povezan sa brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta.


Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švajcarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švajcarskih franaka, u martu 2011. u Bazelu, s izložbe “Baselworld 2011.”


– Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je porodica preko noći ostala na ulici. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi – pisao je tako Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više od milion dolara.


Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku gdje ne može da nađe posao. A onda je posao našao njega – počeo je da se bavi kriminalom i tako da izdržava porodicu.


Pink Panter iz Srbije pobjegao policajcima



Srbin Dragan Mladenović (54), koji je uhapšen zbog ove pljačke, pobjegao je hrvatskog policiji nakon samo jedne provedene noći u pritvoru!


Strani mediji bruje o neočekivanom bjekstvu Mladenovića, koji se sumnjiči da je kao član organizovane grupe Pink panter učestvovao u krađi nakita vrijednog milione. O njegovom bjekstvu, kako pišu mediji, postoje dva scenarija.

Mladenović je istog dana kada je priveden napao policajca u službenim prostorijama na graničnom prelazu Tovarnik.


On je potom pobjegao u Srbiju prešavši granicu, a hrvatska policija je objavila da je Mladenović prešao granični prelaz Šid gdje je stavljen pod nadzor srpske policije.


O nešto drugačijem bijegu pisali su italijanski mediji. Prema njihovim navodima, Mladenović je nasamario policajce rekavši im da mora u toalet.


Službena lica su ga potom ispratila do toaleta, a policajac je ostao da ga sačeka ispred vrata. Vidjeviši da Mladenović duže vrijeme ne izlazi iz prostorije, policajac je otvorio vrata i shvatio da unutra nema nikoga i da je Mladenović pobjegao kroz prozor.


Većina iz bivše Jugoslavije



Kriminalna organizacija Pink Panter privukla je pažnju drskim krađama, a kad je policija 2003. godine pronašla jedan od dijamanata ukradenih u Londonu kod sumnjivaca koji ga je sakrio u kutiju s kremom, paralela s istim trikom u filmu Blejka Edvardsa o inspektoru Kluzu donijela im je novo ime.


Bivši Interpolov inspektor Ron Noble uporedio je Pink Panter s terorističkom organizacijom. Naime, radi se o velikoj mreži koju tvore desetine, ako ne i stotine saradnika, rade u malim ćelijama, a predvodi ih misteriozni glavešina. Većina pripadnika je iz bivše Jugoslavije, borili su se u ratu, svako na svojoj strani, a onda su krenuli na zapad i završili kao kriminalci. I sarađuju. Svako od njih dobije procenat, a plijen prosljeđuju dalje.


– Gotovo da je riječ o umjetnosti. Krađa bez nasilja, bez oružja, bez ikakve strke. Rade kao dobro podmazan stroj – divio im se jedan američki detektiv.



Izvor: Blic