Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević oštro je osudio prijeteće poruke Srbima ispisane na zidu pravoslavnog groblja u mostarskom naselju Vihovići i pozvao nadležne službe da što prije otkriju izvršioce koji će biti i adekvatno kažnjeni.

Milivojević je zajedno sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem posjetio pravoslavno groblje u Vihovićima, a zatim i neke od mještana ovog naselja.

On je naglasio da poruke viđene na zidu pravoslavnog groblja u Vihovićima nisu samo loša i zastrašujuće poruka Srbima nego svim stanovnicima Mostara da u gradu postoje retrogradne grupe ili pojedinci koje su spremne žrtvovati sve za ostvarenje svojih ciljeva.

- Ovdje sam sa gradonačelnikom da izrazim podršku stanovnicima Vihovića, da zajedno prebrodimo i ove uznemirujuće poruke, a da opet sagledamo šta da uradimo kako bi ovi ljudi mogli bolje i kvalitetnije da žive u svojim domaćinstvima - rekao je Milivojević.

On je naveo da ovakvi incidenti unose uznemirenost i zabrinutost, te pozvao sve razumne ljude da se suprotstave mržnji, huškanju i narušavanju teško uspostavljenih međuljudskih i komšijskih odnosa.

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići noćas je oskrnavljeno tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli.

Autori poruka potpisali su se kao "Maksovi mesari".

Maksovi mesari bili su ustaški zločinci u Drugom svjetskom ratu kojim je komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni strašni zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima, ali i brojnim Hrvatima protivnicima ustaškog režima.

"Srpska obitelj 13 članova, masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, posljednjeg preživjelog probodem vilama", jedna je od poruka uz koju je nacrtano i slovo "U". Druga poruka je "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina", pored koje stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Uznemireni Srbi iz Vihovića rekli su da su jako uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbjedni u svojim kućama i u svom gradu.