Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kaže da današnje saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku u sebi nosi prijetnje i poziv na nasilje te izražava žaljenje što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice.

”Sa žaljenjem sam pročitao saopštenje  predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Mostar, tim prije jer dolazi ispred vjerske zajednice. Ta vjerska zajednica, kao ni ostale ne bi trebala da se miješa u politički život. Mogu da imaju mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i kada su opisani riječima koji u sebi nose i prijetnju i poziv kroz određeno negodovanje na nasilje u vremenu u kojem živimo je neprimjereno”, izjavio je Milivojević.

On naglašava da je stavljanje Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjerskih objekata u Mostaru u politički kontekst  potpuno neprihvatljivo.

”Kada govorimo o političkim odlukama, glasanju i združivanju dvoje protiv  trećeg, ja sada postavljam pitanje svima  – koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći? Mislim da je krajnje vrijeme da svi pogledamo jedni drugima u oči i da za naše političke odluke, bile ispravne ili pogrešne, ne tražimo krivce u nekome drugom. Nakon izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora rukovodstva Gradskog vijeća bilo je jasno ko se dogovarao i kako. Stavljanje u kontekst mene kao nekoga ko širi nemir i nekoga ko će jednom narodu da nanese zlo je krajnje neprimjereno”, naveo je Milivojević.

On napominje da je uvijek govorio da će biti most i pomirljivi element u Mostaru, ali da ni u jednom trenutku nije govorio o političkoj neutralnosti.

”Svako treba da ima svoj politički stav i da ga iznese. Ono što mi je na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća najviše zasmetalo jeste što se politički stavovi ne prezentuju javnosti onako kako jeste. Onome ko se razumije u politiku i političke prilike u Mostaru jasno je kakve se političke igre igraju.  Svaljujući teret neizbora ili izbora Bošnjaka na Srbina je krajnje nekorektno, jer šta moj glas znači ako imate jedinstvo i dogovor kako u medijima prezentuju državotvorne koalicije. Moj glas neće biti uopšte bitan”, ističe Milivojević.

Upitan zašto je u prvom krugu glasanja glasao za kandidata HDZ-a Marija Kordića, Milivojević navodi: ” Svakako da nam je cilj da budemo dio vlasti, ali ne po svaku cijenu. Činjenica da mi sve godine nakon rata nismo bili u vlasti i nismo bili politički prisutni dovelo je do potpune neprisutnosti Srba u gradskim institucijama i ustanovama. U ovom omjeru snaga i ovakvoj političkoj volji građana Mostara, te stavova i činjenja drugih stranka, na stranačkim organima odlučeno je da je u najvišem interesu srpske zajednice da podrži dr Maria Kordića i da budemo dio novoformirane vlasti. Mišljenja smo da će to biti i s HDZ-om i sa SDA, jer i bez jednih i bez drugih teško da se vlast može formirati”.

On napominje da je razgovarao  sa svima, ali da je nažalost tokom dogovora vođeno malo iskrenog razgovora.

 

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Džafer Alić danas se oglasio saopštenjem za javnost u kojem je izrazio iznenađenje odlukom dr Velibora Milivojevića da je na glasanju za izbor gradonačelnika Mostara "podržao projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima" te još niz teških optužbi i prijetnji.