miljaan-bileca-bajcetic.jpg

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Miljanu Vujoviću (41) iz Bileće kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja zločinačkog udruženja i teškog ubistva Petra Bajčetića, vlasnika kafića ”NN” u tom gradu.

Kako je potvrđeno „Novostima“ presuda je ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu Vujovićevog branioca, advokata Radeta Ćulibrka. Postupak je vraćen na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.

U odluci Vrhovnog suda se navodi da je prvostepena presuda protivrečna, da je povređeno pravo na odbranu, a prihvaćeni su i navodi odbrane o nezakonitosti dokaza.

U ukinutoj presudi se navodilo da je Vujović u septembru 2016. godine organizovao zločinačko udruženje s ciljem vršenja iznuda i otmica, a čiji su članovi postali ranije osuđeni Đorđe Radmilović (16 mjeseci), Srđan Denda (13 mjeseci), Gavrilo Bjelica (godina dana) i nepoznata osoba.

Planirana likvidacija Govedarice

Miljan Vujović je pred sudom tvrdio da je proces protiv njega montiran jer je 2016. godine odbio da učestvuje u planiranju ubistva nekadašnjeg predsjednika SDS Vukote Govedarice. Tvrdio je da mu je to nudio Bajčetić, koji je potom ubijen, i smatra da je i sam trebao biti sljedeća žrtva.

Vujović je, kako se navodilo, osmislio plan da otmu Bajčetića zbog neraščišćenih odnosa. Za otmicu su pripremili ”audi a4”, fantomke, crne kombinezone, rotacije, ukradene tablice, vezice, lance i katance. Plan je bio da Bajčetića presretnu i otmu na putu Bileća – Trebinje. Međutim, Vujović je saznao da Bajčetić neće ići na put, pa je izmijenio plan.

Zajedno s nn osobom Bajčetića su sačekali pred zgradom u ulici Alekse Šantića u Bileći. Kada je izašao iz automobila udarili su ga pištoljem u glavu i pokušali ugurati u vozilo. Bajčetić je pružio otpor i jedan od njih je ispalio hitac iz pištolja kalibra 9x19mm u podlakticu žrtve.

 

Iz zgrade je izašao žrtvin brat Dragan Bajčetić koji je dozivao pomoć i maskiranim napadačima vikao da ga puste. Zatim je ispaljen drugi hitac koji je Bajčetića pogodio u glavu. Podlegao je na putu za bolnicu u Podgorici, dok su ubice pobjegle i zapalile Golf 5 koji je korišten u zločinu.

Po ukidanju presude Vujoviću je produžen pritvor, na šta je odbrana takođe uložila žalbu.