Kočićeva nagrada za književnost biće ove godine dodijeljena uglednom lingvisti Miloradu Telebaku za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo, saopšteno je iz Udruženja književnika RS.telebak-nagrada.png

Kako je navedeno u saopštenju žirija, Milorad Telebak, profesor srpskog jezika i književnosti, ugledan je lingvista, danas poznat gotovo svakoj pismenoj osobi u Republici Srpskoj, a stručnjacima i književnicima u Crnoj Gori i Srbiji.

– Njegovo cjelokupno djelo posvećeno je praktičnim pitanjima srpskog jezika, čime se on svrstao u niz jezičkih djelatnika opredijeljenih za Vukov jezik i Kočićevo jezičko nasljeđe. To njegovo opredjeljenje značilo je ozbiljan rad na jeziku našeg vremena koji nam se čini sve oskudnijim i sve ugroženijim, iako imamo sva moguća sredstva i sve moguće institucije zadužene upravo za poslove vezane za naš srpski jezik – saopštio je žiri.

“Kočićeva nagrada” laureatu biće dodijeljena prilikom svečane akademije koja će se u čast Petru Kočiću održati u okviru predstojećeg Kočićevog zbora.