milo-djukanovic.jpg

Crnogorski predsjednik i predsjednik DPS-a Milo Đukanović je u intervjuu Prvoj TV rekao da će se do zadnjeg daha boriti za obnovu CPC. Ocijenio je i da je SPC zapravo adut iz rukava Moskve i Begrada kako bi se ponovilo ono što nije uspjelo na dan izbora prije četiri godine. On vjeruje da će epidemija koronavirusa biti narednog mjeseca pod kontrolom, te da ne razmišlja o odgađanju izbora.

Crnogorska crkva je nestala nakon nestanka crnogorske države, crnogorska država se obnovila 2006. logično je danas razmišljanje kako objediniti sve pravoslavne vjernike, ocijenio je Đukanović

.„Ova država smatra da raspolaže obimnom dokumentacijom koja govori da je značajna imovina nastala do 1918. godine, izgrađena iz budžeta ili prilozima, a koja ima kulturno-istorijska svojstva morala biti državna, pa je na krajnje sumnjiv način u katastar upisana na imena nekih privatnih ili javnih lica. Ne želimo niti jednu čašu koja je tuđa, ali nećemo prepustiti nešto što je naše„, poručio je Đukanović.

Oni zapravo ne vjeruju u svoju argumentaciju, jer da su sigurni u nju pristali bi da nezavisna sudska instanca dođe do jasne ocjene o tome čija je to imovina, kazao je Đukanović.

Ubijeđen sam da je SPC u početku krenula sa idejom da odbrani svetinje od države kojoj ta dobra pripadaju, ali sada su se pojavili drugi zainteresovani. To su adrese koje su bile aktivne i na izborima 2016. Rusija je to tada radila preko begradske adrese, a sada su te dvije adrese našle na istom poslu, pa su te dvije adrese sada našle da ponove ono iz 2016. godine.

„Svjesni su da to ne mogu da urade sa istim igračima odnosno prosrpskim i prosruksim partijama, i izvukli su crkvu kao posljendnji adut iz rukava. Zbog toga je vrh SPC bagatelisao dobre ponude sa crnogorskih adresa, jer je sada instruisan od ovih adresa kako bi se promijenila vlast. A kada se to desi onda nema ni Crne Gore. SPC služi anticnogorskim interesima i pokušava da se stavi u ulogu nekoga ko je nadređen Crnoj Gori“, kaže Đukanović.

SPC može da bude samo ravnopravna sa ostalim vjerskim zajendicama i ni zarez više od toga, rekao je Đukanović.

Govoreći o formulaciji „ludački pokret“ koji je ranije upotrijebio, Đukanović kaže da ne zna kako bi nazvao one koji ruše državu u kojoj žive, koji ruše svoj dom.“

„Vrlo ću uvjereno, do zadnjeg daha, raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve“, poručio je Đukanović.