Milo Đukanović i njegov DPS i dalje atakuju na sve što ima bilo kakvu vezu sa srpstvom u srpskoj Crnoj Gori. Udari na Srpsku pravoslavnu crkvu njeno sveštenstvo i imovinu, na srpski jezik i pismo konstanta su u ovoj državi već duže vrijeme. Đukanović, makar tako govore postupci i reakcije crnogorske vlasti, kao da želi da izbriše sve što je srpsko na području države u kojoj su oduvijek živjeli Srbi.djukanović-milo.jpg

Koliko to duboko "zadire" govore i posljednja dešavanja.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora multimedijalnog koncerta održanog u pondjeljak u okviru programa „Trg od ćirilice“ u Herceg Novom, zbog, kako se navodi u saopštenju ovog ministarstva, kršenja niza zakonskih odredbi, isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.Smatraju da smotre kulture ne smiju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kako kažu, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet. 

Repertoar koncerta je koncipiran prema povodu, pa su dominirale pjesme posvećene Kosovu - Ivana Žigon i "Kosovski božuri" izveli su numeru "Vidovdan", Danica Crnogorčević pesmu "Sini jako sunce sa Kosova", a grupa "357" odu "Hriste Bože". Po volji vlasti nije bila ni velika srpska trobojka sa natpisom "Herceg Novi" koja je dominirala pozornicom, kao ni povod da novljanska parohija Mitropolije crnogorsko-primorske koja je  tvorac manifestacije "Trg od ćirilice"  i humanitarna organizacija "Delije" organizuju koncert - 800 godina samostalnosti Srpske crkve i 630 godina od Kosovske bitke.koncert-hn.jpg

Na udaru vladajuće montenegrinske ideologije oličene u negiranju svega što ima veze sa srpskim narodom, posebno se našao pjevač Vlado Georgiev, koji je svom rodnom gradu u jedan glas sa više hiljada posetilaca otpjevao pjesmu "Tamo daleko".

Đukanović, po svom nahođenju ili želji nekih stranih mentora, uporno pokušava da prekroji istoriju Crne Gore, ali mu to ne ide od ruke. Srbi u Crnoj Gori časno i hrabro čuvaju svoju tradiciju i identitet. Odolijevaju pritiscima i ne diraju tuđe, ali ne daju svoje.

I ovo dešavanje uzburkalo je političku scenu u Crnoj Gori. I dok iz opštinskog odbora DPS-a u Herceg Novom navode da je riječ o političkom skupu poslije kojeg je Srbija "sve dalje i dalje", iz Prave Crne Gore ih pitaju kome je namijenjena ta poruka i sa kim se obračunava "lokalna kvazielita vladajuće stranke".

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je i da je sabor u Herceg Novom prilika da Srbi iz Crne Gore pokažu kako se vole i kako se čuva i brani humanost i ljudsko dostojanstvo.marko-milacic.jpg

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS "izraz bijesa i nemoći" jer nisu uspjeli da "slome tradicionalnu Crnu Goru", kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM jer je, kako navode, DPS "jedna od posluga velikoalbanske politike".