Neredi u Minesoti (foto: Star Tribune / Carlos Gonzalez) -
Policijski šef i pripadnica snaga reda koja je ubila iz vatrenog oružja jednog afroameričkog vozača poslije rutinske kontrole u saobraćaju podnijeli su ostavke povodom građanskih nemira.

Gradonačelnik mjesta Bruklin Centar u oblasti Minesote Majk Eliot rekao je da je Gradski savjet usvojio rezoluciju kojom poziva na otpuštanje šefa policije Tima Genona i policajka Kim Poter.

- Nadam se da će ovo donijeti malo mira zajednici - rekao je Eliot i dodao da će prihvatiti ostavku Poterove i da želi da pošalje poruku da vlast ozbiljno shvata ovu situaciju. On je ostavio otvorenu mogućnost da njoj bude uručen otkaz.

Eliot, koji je i sam Afroamerikanac, rekao je da osjeća simpatije prema demonstrantima, koji za sebe kažu da su motivisani strahom, a ne bezakonjem.

Otpuštanje Poterove umjesto prihvatanja njene ostavke moglo bi da utiče na njenu penziju i mogućnost da se ponovo zaposli u snagama reda.

U Bruklin Centru su dvije noći zaredom trajali sukobi demonstranata i policije. Region Minesote već je bio pod tenzijama usljed optužbe za ubistvo Džordža Flojda protiv bivšeg policajca Dereka Čovina.

Sinoć je, nakon što je počeo da pada snijeg, veliki broj okupljenih počeo da baca boce i ostale predmete preko ograde ispred sjedišta policije. Snage reda pozvale su demonstrante da se raziđu, a potom su ispalile suzavac.