Ministar zdravlja Dragan Bogdanić, novo rukovodstvo Doma zdravlja „Sveti Luka“ u Bileći i opštinsko rukovodstvo, dogovorili su modalitete za izlazak iz krize te zdravstvene ustanove.


Dugovanja, po svim osnovama, su oko 3,5 miliona maraka. Cilj je da Dom zdravlja u Bileći nastavi da pruža kvalitetne usluge iz oblasti primarne zdravstvene zaštite.
Ministar Bogdanić je rekao da Vlada Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja čine sve da pomognu Domu zdravlja u Bileći kako bi prevazišao probleme, te da će i ubuduće raditi na tome da bi ova zdravstvena ustanova što prije bila stabilizovana.
Bogdanić je, nakon današnjeg sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Doma zdravlja u Bileći Slavkom Boljanovićem, rekao da je dogovoreno da se sačini racionalna sistematizacija, napominjući da je jedan broj radnika već stekao uslove za penziju, te da neće povlačiti neke teške i ishitrene poteze.
"Dogovorili smo da ćemo obaveze po osnovu doprinosa i poreza rješavati kako to budemo radili i prema drugim zdravstvenim ustanovama. Cilj jeste da se u narednom periodu uz neto plate uplaćuju i porezi i doprinosi", rekao je Bogdanić.
Prema njegovim riječima, očigledno je da se u proteklom periodu u Domu zdravlja nedomaćinski poslovalo i da su mnoge stvari rađene onako kako nije trebalo što je dovelo do ovakvog stanja.
Bogdanić je napomenuo da je dobro da nema znatnih obaveza prema dobavljačima, zbog čega nije ugroženo snabdijevanje ove ustanove.
On je istakao da je ovo početak razgovora o bilećkom Domu zdravlja koji će biti nastavljeni i u Ministarstvu i u lokalnoj zajednici.
"Uvjeren sam da ćemo u nekom realnom vremenu naći način da se isplate zaostale plate i da u ovoj zdravstvenoj ustanovi održimo nivo zdravstvene zaštite kao i u ostalim ustanovama u Republici Srpskoj", rekao je Bogdanić.

Boljanović je istakao da je na današnjem sastanku sačinjen plan kako izaći iz velikih dugova koje je zatekao, podsjećajući da ova zdravstvena ustanova Poreskoj upravi i dobavljačima duguje 3,5 miliona KM.
On je naveo da je i dug za struju iznosio oko 80.000 KM i da je račun bio blokiran, ali da su ga uspjeli u velikoj mjeri izmiriti, zahvaljujući opštini koja im je dala 75.000 KM.
"Platili smo 64.000 KM za struju, a ostatak smo ostali dužni", rekao je Boljanović i dodao da su preostala sredstva uplatili Poreskoj upravi za doprinose.
On je rekao da se zaposlenima duguju tri i po plate.
Sastanku u Domu zdravlja prisustvovao je i načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić, koji je rekao da će se lokalna zajednica i ubuduće uključivati u rješavanje problema u ovoj ustanovi.
"Mislim da ćemo sa nekim racionalnim potezima uspjeti da sačuvamo Dom zdravlja.Uvjeren sam da mu slijede bolji dani", rekao je Aleksić.

RTRS/SRNA