Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas da je Vlada Srpske opredijeljena da pomogne da se domaći proizvodi unaprijede i budu što bolje pozicionirani kod potrošača i trgovačkih lanaca.Gluhaković je na konferenciji pod nazivom "Brendiranje domaćih proizvoda-Naše je bolje", koja se održava u Trebinju, rekao da nadležna ministarstva daju podsticaje za one proizvode koje su spremni za izvoz, te da održavanjem konferencija i razmjenom mišljenja pomažu proizvođačima da na što bolji način predstave tržištu svoj proizvod.
On kaže da Hercegovina ima veliko bogatstvo, autohtone proizvode kao što su pršut, mliječni proizvodi, ali da je potrebno da ih proizvođači znaju što bolje predstaviti.
"Ono što je neophodno je da svaki proizvođač ima priču da je njihov proizvod najbolji, odnosno mnogo bolji od onih koji se uvoze i da želi da sa njim bude konkurentan na tržištu. Želimo da natjeramo sve proizvođače da tako razmišljaju", rekao je Gluhaković.
Kao pozitivan primjer takvog proizvođača, Gluhaković je naveo mljekaru "Pađeni" iz Bileće.


Gluhaković je istakao da je današnja konferencija nastavak onoga što Vlada Srpske radi već tri godine, napominjući da su pozvani svi zainteresovani ljudi koji žele da svoj proizvod unaprijede.
Božidar Vlačić, smokvar iz Trebinja, smatra da bi njegov program trebalo da se zaštiti, jer takvih proizvoda nema nigdje u BiH.
"Moj projekat je od sadnice do prerade lista. Prerađuje se smokva, prave se likeri i rakija i paleta je široka", rekao je Vlačić i dodao da je taj projekat najzapostavljniji na ovom području.
Direktor vinskog podruma "Anđelić" Trebinje Milica Anđelić ističe da hercegovačke vinarije rade na tome da se Hercegovina brendira kao vinska regija, jer je poznata u svijetu.
"Svaka pomoć nam je dobrodošla. Vinare koči Zakon o vinarstvu. Nama je potrebno da se zaštiti geografsko porijeklo i to je prvi korak koji još nismo uradili. Svijet cijeni nešto što ima kontrolu", kaže Anđelićeva.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici malih i srednjih preduzeća, Privredne komore Trebinje i nevladinih organizacija.
Organizator konferencije "Brendiranje domaćih proizvoda-Naše je bolje" je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.
SRNA