Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Od danas počinje isplata nove tranše jednokratne pomoći od po 100 KM za oko 130.000 mladih u Republici Srpskoj, a mladi koji se još nisu registrovali za pomoć to mogu učiniti do 25. septembra, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će se za sve mlade koji su već dobili po 100 KM u julu isplata vršiti po automatizmu, u skladu sa uslovima definisanim odlukom Vlade Srpske, te oni nisu obavezni da se prijave na aplikaciju.

Iz Ministarstva ističu da će mladi koji se još nisu registrovali, ili su u međuvremenu promijenili lične podatke koje su unijeli u sistem, biti u mogućnosti da se prijave putem aplikacije https://inp.vladars.net koja će biti aktivna do 25. septembra.

- Na osnovu usvojene odluke, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 100 KM ostvaruju mladi koji na dan 3. septembar imaju od 16 do 29 godina, prebivalište u Republici Srpskoj ili su građani Brčko distrikta BiH sa entitetskim državljanstvom Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

S obzirom na to da su odlukom obuhvaćeni i mladi koji su tek napunili 16 godina, iz Ministarstva napominju da oni treba da imaju otvoren bankovni račun na svoje ime čiji će broj, zajedno sa ostalim podacima, unijeti u aplikaciju.

Mladi sa poteškoćama u razvoju čiji su se roditelji ili staratelji već obratili Ministarstvu finansija i koji u skladu sa odlukom Vlade ispunjavaju uslove za dodjelu po 100 KM jednokratne pomoći, takođe će, po automatizmu, dobiti po 100 KM.

Onima koji ispunjavaju uslove, a nisu se obratili Ministarstvu u julu, biće omogućeno da se obrate Ministarstvu i dostave dokumentaciju sa ličnim podacima djeteta, rješenja o statusu, te ličnim podacima roditelja ili staratelja, uz bankovni račun, do 25. septembra.

Dokumente mogu dostaviti na adresu Ministarstvo finansija Srpske, Trg Republike Srpske broj 1, 78000 Banjaluka, kako bi ostvarili pravo na jednokratnu pomoć.

Iz Ministarstva dodaju da je podrška mladima u Srpskoj dio ukupnih mjera Vlade Srpske na suzbijanju posljedica inflacije koje se kontinuirano sprovode radi zaštite najranjivijih kategorija stanovništva Srpske i poboljšanja standarda života u Srpskoj.