Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija Republike Srpske na mjesečnom nivou redovno isplaćuje naknade od po 750 KM za nezaposlene roditelje četvoro i više djece, a po ovom osnovu je do sada ukupno isplaćeno 5,32 miliona KM u dvije tranše za oko 3.500 porodica.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je za septembar isplaćeno 2,67 miliona KM za 3.564 korisnika, dok je u novembru isplaćeno 2,65 miliona KM za 3.541 korisnika, te da se ova isplata odnosi na oktobarsku naknadu.

- Dinamika isplate je, dok ne bude usvojen set zakona koji reguliše ovu oblast, uslovljena datumom obrade predmeta, kako korisnici ne bi čekali, dok se po usvajanju zakona očekuje da će termin isplata biti određenog datuma u mjesecu - dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da se od početka realizacije odluke o isplati pomoći višečlanim porodicama isplate vrše na mjesečnom nivou, sukcesivno, čim budu obrađeni podaci koje su korisnici dostavili po javnom pozivu nadležnom ministarstvu, te nakon provjera računa i unosa podataka u sistem.

Iz resornog ministasrtva napominju da će svi korisnici koji su se odazvali na javni poziv, dopunili dokumentaciju i ispunjavaju uslove dobiti mjesečnu naknadu od 750 KM.

U saopštenju se navodi da se uskoro očekuje i isplata kompletne novembarske naknade koja iznosi ukupno 2,6 miliona KM, a odnosi se na 3.538 korisnika.

Iz Ministarstva napominju da će biti isplaćena naknada i za još 83 korisnika koji su u međuvremenu dopunili dokumentaciju i stekli pravo na naknadu.

U saopštenju se dodaje da je Vlada Republike Srpske utvrdila i u usvajanje u Narodnoj skupštini uputila set zakona koji će u potpunosti regulisati ovu oblast.

- Nakon usvajanja ovih zakona, nezaposleni roditelj koji ima četvoro i više djece imaće pravo na mjesečnu naknadu, imaće uplaćenu zdravstvenu zaštitu, te plaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu kojeg mogu steći pravo na penziju - dodaje se u saopštenju.