kct-ext.jpg (155 KB)

Treći „Samit energetike Trebinje 2022“ koji će biti održan od 16. do 18. marta, u organizaciji Elektroprivrede Republike Srpske, grada Trebinja i preduzeća SET d.o.o. Trebinje, okupiće na jednom mjestu gotovo sve regionalne ministre zadužene za pitanje energetike.

Kao učesnici panela su predviđeni: Zorana Mihajlović, ministar energetike i rudarstva u Vladi Srbije, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Blagoj Bocvarski, ministar transporta i komunikacija Sjeverne Makedonije, Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike Republike Srpske i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva FBiH.

Ministri će govoriti na prvom panelu: „Dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana“, a pored njih učešće na radu panela uzeće i Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata energetske zajednice EU, Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH i Manuela Naesle, direktorica kancelarije EBRD-a za BiH.

Pokrovitelji ovogodišnjeg trodnevnog samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH i Elektroprivreda Crne Gore.

Teme ovogodišnjeg SET-a će biti: dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji sigurnosti snabdijevanja, a na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, i izazovima daljnje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

U deset odvojenih panela učestvovaće oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Imajući u vidu da će SET 2022 na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, to će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezantacije proizvoda i dostignuća.

Samit će se održati u Kulturnom centru Trebinje uz poštovanje postojećih epidemioloških mjera.

Više informacija o Samitu energetike Trebinje SET 2022. možete pogledati na oficijelnoj web stranici samita www.setrebinje.com.