Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da, ukoliko Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH završi posao provjere svih kandidata za ministre i njihove zamjenike, postoji realna šansa da 23. decembra dođe do izbora novog Savjeta ministara u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.tegeltija-ministri.jpg

On je danas nakon sastanka sa liderom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem, koji je i kandidat za ministra bezbjednosti BiH, rekao da su sve političke opcije koje čine većinu u Savjetu ministara dostavile tačno onoliko kandidata koliko je i predviđeno međusobnim dogovorom.

- Iz reda srpskog naroda predložena su dva ministra i došla su pozitivna mišljenja za oba kandidata. DNS je bio ovlašćen da predloži jednog kandidata iz reda ostalih, ali iz te stranke su stigla dva prijedloga, jedna iz stranke, a drugi od poslanika DNS-a u Predstavničkom domu Nenada Nešića - pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da sve što je bilo do njega i do drugih političkih partija koje iz Republike Srpske čine većinu urađeno tako da DNS izađe sa jedinstvenim stavom, te podsjeća da je organizovao sastanak na kojem su se susreli predstavnici te stranke i Nešić, ali da do njihovog međusobnog dogovora nije došlo.

- Naš stav bio je da mi ne možemo dozvoliti da gubimo podršku Nešića, jer je on bio isključiv da neće glasati za Draška Aćimovića i ja sam predložio za ministra za izbjegla i raseljena lica iz reda ostalih Mlađena Božovića - naveo je Tegeltija.

Tvrdi da je izbor članova Savjeta ministara veoma transparentan.

- Ukoliko Božović ne dobije podršku tamo gdje treba da je dobije, on ne može da bude kandidat za ministra - rekao je Tegeltija.

Saopštio je da je o ovom pitanju razgovarao i sa Radončićem, kao i ranije sa liderom DF-a Željkom Komšićem, a u planu je i njegov razgovor sa čelnim ljudima SDA o istom pitanju.

- Onaj ko ne prođe provjeru, ne može biti kandidat za ministra - ponovio je Tegeltija. Dodao je da mu je Komšić rekao da on neće uslovljavati izbor ministra za ljudska prava i izbjeglice, jer ta stranka neće odlučivati o kandidatima iz reda drugih naroda.

Iako su se u javnosti pojavile tvrdnje da bi SDA mogla uskratiti podršku Mlađenu Božoviću, potpredsjednik SDA Adil Osmanović na pitanje "Glasa Srpske" šta je ta stranka odlučila odgovorio je da o tome "sada odlučuju drugi". Na pitanje ko su ti drugi kratko je rekao SIPA.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je danas da je okončana provjera za 10 od 11 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH za koje su zahtjevi za provjeru u tu agenciju pristigli prošle sedmice.

Miladinović je potvrdio i da je SIPA dobila zahtjeve za provjeru još osam kandidata za ministre i zamjenike ministara, a za koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH juče utvrdila da ispunjavaju uslove da uđu u novi saziv Savjeta ministara BiH.

Riječ je o kandidatima za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađenu Božoviću, za ministra bezbjednosti Fahrudinu Radončiću, za ministarku spoljnih poslova Biseri Turković te za ministra odbrane Sifetu Podžiću.

U SIPA su radi provjera stigla i imena kandidata za zamjenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića.

Miladinović je rekao da SIPA užurbano radi na provjerama kako bi taj proces što prije bio okončan i kako bi rezultati bili dostavljeni što prije Zoranu Tegeltiji.

Miladinović je kazao da ne može govoriti o rezultatima provjera, jer je saopštavanje rezultata provjera u nadležnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Provjere u SIPA okončane su za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministra civilnih poslova BiH. SIPA je završila provjere i za kandidate za zamjenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića i Ljiljanu Lovrić.