Bolnica gradiliste 3.jpg (967 KB)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik posjetili su danas gradilište nove Javne zdravstvene ustanove Bolnica Trebinje.

Ministre Šeranića i Vipotnika dočekali su gradonačelnik Mirko Ćurić i direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta.

„Dalje nastavljamo u skladu sa zakonom, projektom, u skladu sa fazama koje redovno kroz Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pratimo zajedno sa potpisnikom ugovora, odnosno izvođačem. Nadamo se da će sve ići kako smo planirali, da će radovi ići svojim tokom, jug Hercegovine je pun građevinskih dana, da tako kažem, što će nam omogućiti da projekat završimo“, kazao je ministar Šeranić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik je dodao da je na zahtjev investitora ovo ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu.

„Investitor je dostavio svu potrebnu dokumentaciju. Mi smo tu na usluzi da sve dalje aktivnosti u ovom projektu stavimo na prioritet jer je on na korist svima u regionu“, istakao je ministar Vipotnik.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je zahvalio svima onima koji su vjerovali u ovaj projekat.

„Sve obaveze koje su se ticale Grada Trebinja da bi se došlo do građevinske dozvole, Grad Trebinje je ispunio na vrijeme. Smatram da će ova bolnica biti na ponos svih građana ali i šire“, dodao je gradonačelnik Trebinja.

Direktor Bolnice Nedeljko Lambeta kaže da zdravstveni radnici jedva čekaju da uđu u novi objekat.

„A mi u narednom periodu nastavljamo sa novim specijalizacijama. Imali smo nedavno i konkurs za srednji medicinski kadar jer ova bolnica će otvoriti i nova radna mjesta. Takođe, ovim putem pozivam sve mlade doktore ali i starije ljekare koji su u potrazi za poslom da se jave u trebinjsku bolnicu“, kazao je Lambeta.

Bolnica Gradiliste.jpg (718 KB)

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om.

Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu.

Cilj projekta je izgradnja savremeno opremljene bolnice za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga, u skladu sa najvišim standardima, građanima Trebinja i susjednih opština i gradova.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnica će imati 223 kreveta i odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno, psihijatrije, neurologije, interno, nefrologije, porođajno i ginekologiju.

Nova bolnica imaće i odjeljenje hirurgije i urologije, ORL i oftalmologije, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice – opštu i onkološku, dijalizu, hiruršku, internističku i kardiološku intenzivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Bolnica gradiliste 4.jpg (952 KB)