20201223_133525.jpg

Državljani BiH koji nemaju stalno mjesto boravka u Srbiji moraju da posjeduju negativni nalaz PCR testa na virus korona koji nije stariji od 48 sati da bi mogli da uđu u tu zemlju, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenje se navodi da Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 u Srbiji propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza pi-si-ar testa na prisustvo virusa korona, koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, osim za one sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljane Srbije, koji su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina.

- Izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza su stanovnici pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Srbiji i oni koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije - navodi se u saopštenju MIP koje je objavljeno "povodom različitih informacija i interpretacija iznijetih u medijima".

Među izuzecima su i posade vozila za prevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan PCR test.

Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće od posjedovanja negativnog nalaza PCR testa na prisustvo virusa korona, koji nije stariji od 48 sati za državljane BiH bez obzira na mjesto stalnog boravka u BiH, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije diplomatskom notom je obavijestilo MIP u Savjetu ministara o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid - 19, koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije.

Uredba je stupila na snagu 21. decembra, a primjenjivaće se do 10. januara 2021. godine.