Grad Trebinje je uveo veći broj programa pomoći koji se realizuju po prvi put a tiču se porodice – mladih bračnih parova, djece, studenata, boračkih kategorija. Sprovodimo i jedinstven program u regionu – stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja. Velike kapitalne projekte završavamo, započinjemo nove, podržavamo privredu, a u narednom periodu ponudićemo niz olakšica za investitore, kaže u intervjuu za „Novosti“ Mirko Ćurić kandidat SNSD za gradonačelnika Trebinja i aktuelni zamjenik gradonačelnika.




* Ukoliko pobjedite koji su Vaši planovi i prioritet? Da li će biti teško naslijediti vašeg predhodinika Luku Petrovića?


Što se tiče izbora tu sam siguran. Ne sumnjamo u najubjedljiviju pobjedu do sada.Iza nas je veliki broj realizovanih projekata. Građani uvijek prepoznaju rad, dobru energiju, snagu i uspjeh. Imamo podršku deset političkih partija i veliki broj mojih sugrađana koji se raduju svakom novom projektu. Istina je da je Petrović postavio ambiciozne ciljeve i oni moraju da se realizuju. On nije znao za nauspjeh i mi moramo da ga slijedimo. Bio sam njegov zamjenik i učestvovao sam u svim zacrtanim planovima. Naravno da će biti prepreka kao i u svakom poslu, ali one se savladavaju. Uz mene je tim ambicioznih ljudi, a Petrović nam bezrezervno prenosi znanje i uključen je u sve aktivnosti. S obzirom da Petrović sada obavlja funkciju generalnog direktora Elektroprivrede RS očekujemo da će energetski sektor, kao i do sada biti prisutan u našim radovima i razvoju grada.


* Kako vidite Trebinje u budućnosti i čemu težite?


Velika je odgovornost biti na čelu jedne ustanove, a ne grada. Izbori dođu i prođu, ali treba biti čovjek. Želimo da vidimo srećnu i zadovoljnu porodicu, nova radna mjesta, mlade ljude koji se vraćaju u svoj grad i u njemu imaju perspektivu. Za mene je veoma važna politička stabilnost u gradu. Stvaramo prostor da ozbiljni investirori dođu u Trebinje, a planiramo da iz sredstava budžeta napravimo proizvodne hale i da ih ustupimo privrednicima uz uslov da zaposle određeni broj ljudi. Radićemo i na pojačanom radu inspekcija i kontroli rada na crnu.




* Koliko vam pomaže Strategija razvoja grada?


Mnogo! Uradili smo Strategiju razvoja grada Trebinja u narednih 10 godina u kojoj smo i sebi i građanima obećali da ćemo Trebinje za deset godina da učinimo najpoželjnijim manjim gradom na zapadnom Balkanu. Samo u 2018. godini bilo je oko 100.000 noćenja, dok je na graničnim prelazima koji su u blizini grada evidentirano 900.000 prelazaka. U istom periodu naš grad su posjetili turisti iz 90 zemalja svijeta što govori da smo postali neozaobilazna destinacija na turističkim mapama. Koliko smo postali poželjan grad govori i činjenica da je potražnja za kupovinom stanova sve veća. Za sve je to trebalo stvoriti povoljan abijent i određene preduslove. Pred nama su veliki projekti i izazovi, ali i prepreke. Spremni smo da radimo i rješavamo probleme, a napravili smo srednjoročni plan novih investicija i programa.


* Koji su vam planovi za naredni period?


U narednom periodu veliku pažnju posvetićemo oživljavanju privrede i privatnog sektora, nastavićemo sa dobrim urbanističkim rješenjima i novim infrastrukturnim projektima. Ovih dana ćemo potpisati ugovor za vodosnabdijevanje lijeve obale, kao alternativno napajanje što znači da kompletno Trebinje nikada više neće ostati bez pitke vode.Dobili smo i građevinsku dozvolu za zapadnu obilaznicu Ljubovo – manastir Duži do Grada sunca, a već u maju očekujemo početak radova. U drugoj polovini godine počinju i građevinski radovi na izgradnji preostalih objekata HE Dabar.Veliku pažnju posvetili smo i navodnjavanju. U ovaj projekat u poslednje dvije godine izdvojeno je šest miliona maraka, a već narednih dana ćemo potpisati ugovor za nastavak radova na sistemu navodnjavanja vrijednosti oko pet miliona maraka. Projekat po kome će nas pamtiti buduće generacije je svakako i zatvoreni bazen o kome se godinama samo maštalo. Njegovim završetkom biće zaposleno više od 70 naših sugrađana.


* Da li imate podršku Vlade RS?


Trebinje na sreću ima bezrezervnu podršku institucija Republike Srpske, ali i Vlade Srbije i energetskog sektora. Da nije tako sigurno je da bi se grad mnogo sporije razvijao i bio uskraćen za realizaciju mnogih kapitalnih projekata.Prilikom posjete Trebinju premijer Radovan Višković je istakao da Vlada Srpske ima obezbjeđena sredstva za sve započete projekte na području našeg grada.




NAKNADA

MEĐU mnogobrojnim programima istakao bih uvođenje novčane naknade za demobilisane borce, bračne parove koji prvi put stupaju u brak i stariji su od 38 godina, a koja iznosi 650 KM mjesečno i isplaćuje se za period od 18 mjeseci. Uveli smo i stipendije za studente deficitarnih zanimanja koje iznose 200 KM mjesečno. Ali isto tako za nas nema značajnih i manje značajnih projekata. Ono što počnemo to moramo i da završimo.

Izvor: Večernje novosti