dabar.jpg

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ do sada je uložilo oko 140 miliona KM u pripremne radove, eksproprijaciju zemljišta i izgradnju dovodnog tunela za potrebe hidrolektrane "Dabar", izjavio je Srni direktor HET-a Gordan Mišeljić.

On je rekao da se trenutno završava dovodni tunel koji je finansiralo ovo preduzeće, a očekuje se da kineski izvođač u dogledno vrijeme počne izgradnju preostalih objekata ove hidroelektrane.

Mišeljić je podsjetio je ukupna vrijednost hidroelektrane "Dabar" oko 661 milion KM, a nakon aktiviranja ugovora sa kineskim izvođačima, rok za izgradnju je oko četiri godine.

"Pristupiće se gradnji brane, dva nasipa, vodostana, cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade, odvodnog kanala, a rok za izgradnju je oko četiri godine", rekao je Mišeljić.

Direktor Hidroelektrane "Dabar" Slaviša Stajić rekao je Srni da se iz vlastitih sredstava finansira izgradnja dijela objekata, kao što je izgradnja pristupnih tunela, dovodnog tunela i ulazne građevine, za šta je potpisan ugovor sa građevinskom firmom "Integral inženjering".

"Preostalo je da se prokopa 520 metara tunela od ukupno 13 kilometara. Taj tunel je podgrađen osnovnom, čeličnom i betonskom oblogom cijelom dužinom, drugi tip je armirano-betonska podgrada debljine 30 centimetara i tom oblogom je trenutno obloženo sedam kilometara tunela", precizirao je Stajić.

On je naveo da se u ovom trenutku sprovodi eksproprijacija zemljišta za kanal kroz Dabarsko polje, a uporedo s tim vrši se eksproprijacija objekata u zoni akumulacije, odnosno u Nevesinjskom polju.

"Ove godine u te svrhe isplatili smo više od dva miliona maraka", rekao je Stajić.

On je podsjetio da je 2020. godine potpisan ugovor sa kineskim izvođačem koji se obavezao da će obezbijediti finansiranje 85 odsto vrijednosti objekata koji treba da se izgrade, dok će se iz vlastitih sredstava finansirati izgradnja 15 odsto vrijednosti tih objekata, što iznosi oko 65 miliona KM.

Stajić je dodao da su ova sredstva obezbijeđena i nalaze se na računu Hidroelektrane "Dabar".

"Sa kineskom bankom je u decembru prošle godine potpisan ugovor o finansiranju 85 odsto vrijednosti preostalih objekata hidroelektrane `Dabar`, međutim da bi kredit bio operativan banka je u januaru ove godine postavila 69 uslova. Dio uslova dužan je da ispuni kineski izvođač radova čija dokumentacija se nalazi na razmatranju kod banke i još nismo dobili potvrdu da su ti uslovi ispunjeni", rekao je Stajić.

Hidroelektrana "Dabar" će, kada bude izgrađena, godišnje proizvoditi 275 gigavat-časova električne energije. Riječ je o najvećem projektu koji se gradi u posljednje 32 godine.