Preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” za nešto više od šest mjeseci proizvelo je 720 gigavat-časova električne energije od 1.280 predviđenih za ovu godinu, što je iznad plana, a ostvareno je i više od 60 odsto predviđenog finansijskog rezultata, izjavio je Srni direktor “Hidroelektrana” Gordan Mišeljić.


Mišeljić je rekao da odavno nije bila bolja hidrološka godina, s obzirom na to da je raspored padavina u 2023. idealno posložen, pa je u julu izuzetno visoka kota akumulacije Bilećkog jezera i postoje velike zalihe vode.

“Iznad smo jakog plana koji smo napravili za ovu godinu, imamo oko šest i po metara veću kotu akumulacije Bileća, do sada smo proizveli 720 gigavat-časova električne energije od 1.280 predviđenih i imamo sasvim dovoljno vode da održimo ovaj kontinuitet proizvodnje, samim tim i stabilnost kompletnog energetskog sektora Republike Srpske”, ukazao je Mišeljić.

On je naveo da će se u preduzeću potruditi da se što racionalnije potroše zalihe vode, te samim tim naprave veliki benefit za preduzeće, ali i “Elektroprivredu Republike Srpske”.

Mišeljić je napomenuo da su “Hidroelektrane na Trebišnjici” spremne da reaguju i nadoknade nedostatak električne energije, mimo planova, ukoliko se nešto nepredviđeno dogodi u preostala četiri zavisna preduzeća “Elektroprivrede Republike Srpske”.