Zaporožje (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Tim eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja funkcioniše pod okriljem UN, počinje inspekciju nuklearke Zaporožje. Gasprom zbog remonta od danas do 3. septembra prekida isporuke gasa kroz Sjeverni tok. Ministri odbrane EU složili su se da započnu rad na pokretanju misije za vojnu pomoć Unije Ukrajini. Iz ukrajinskih luka nastavlja se izvoz žitarica.

Šef IAEA Rafael Grosi, koji se juče sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, izjavio je da će posjeta eksperata UN atomskoj centrali na jugu Ukrajine trajati od srijede do subote.

Zaporoška nuklearna elektrana, najveća u Evropi po broju blokova i kapaciteta, a od marta je pod kontrolom ruske vojske. Kijev i Moska nedjeljama se međusobno optužuju za granatiranje nuklearke.

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj izjavio je da su se ministri odbrane Evropske unije na sastanku u Pragu složili da započnu rad na pokretanju misije za vojnu pomoć EU Ukrajini.

Ruski Gasprom naredna tri dana zbog održavanja pumpi prekida isporuke kroz gasovod Sjeverni tok.

Iz ukrajinskih luka nastavlja se izvoz žitarica.

Prvi brod sa ukrajinskim žitom, koje je namijenjeno najugroženijim dijelovima afričkog kontinenta, pristao je u luku Džibuti na istoku Afrike.