15EDFD0F-ECAB-4264-8220-60D8B2A60186.jpeg
Osnovni sud u Banjaluci donio je danas Naredbu o raspisivanju potjernice protiv Ivice Miškovića, koji je u bjekstvu od juče, nakon što mu je izrečena prvostepena presuda, navedeno je iz ovog suda.

On je, naime, prethodno osuđen na  četiri godine zatvora. Iz Osnovnog suda u Banjaluci kažu da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 12. jula 2021. godine ovom sudu predložilo određivanje pritvora i izdavanje potjernice protiv optuženika I.M.

"Ovaj sud je 12. jula 2021. godine donio Rješenje kojim je I.M. odredio pritvor i izdao Naredbu za izdavanje međunarodne potjernice. Potom je 24. juna 2022. godine optuženi I.M. primljen u Kazneno popravni zavod Banjaluka u Ođeljenje pritvora po Rješenju ovog suda od 12. jula 2021. godine. Optužnica od strane Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je podignuta 30. juna 2022. godine", navode iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Ovaj sud je, dodaju, na sjednici vijeća održanoj juče donio i nakon toga javno objavio presudu kojom je I.M., a koji je počinio četiri obljube sa đetetom mlađim od 15 godina, za svako pojedinačno od četiri krivična đela, utvrdio zatvor od po godinu i dva mjeseca, te optuženog I.M. osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

"Takođe, dana 7. novembra ovaj sud je donio Rješenje kojim se optuženom I.M. produžava pritvor.  Pritvor po ovom rješenju, a nakon izricanja presude, može trajati do pravosnažnosti presude, a najduže dok ne protekne vrijeme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi", naveli su iz Suda. 

Kako dodaju, neposredno nakon izricanja prvostepene presude optuženi je pobjegao iz prostorija Osnovnog suda.

Interesantno, nigdje u saopštenju Osnovnog suda ne piše kako je došlo do bjekstva pritvorenika.

Šta je saznala ATV?

Sudska policija Republike Srpske pokrenula je unutrašnji postupak protiv dvojice policijskih službenika zbog sumnje da bi mogli biti odgovorni za bjekstvo osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz zgrade Osnovnog suda u Banjaluci.

Kako saznaje ATV postupak je pokrenut protiv dvojice sudskih policajaca koji su bili zaduženi za sprovođenje Miškovića na izricanje presude, te njegovo vraćanje u KPZ Banjaluka na Tunjicama. 

Osuđenik bez lisica ostavljen sam, bez nadzora

Dobro upućeni izvor ATV-a otkriva da je postupak pokrenut jer osuđenik nije bio vezan lisicama, a čak je bez ikakvog nadzora sam ostavljen u prostoriji iz koje je pobjegao iskočivši kroz prozor.

"Nadzorne kamere snimile su kako Mišković, u pratnji jednog policajca, prolazi hodnikom suda. Na rukama nije imao lisice. Zajedno su ušli u kancelariju, koju koristi Sudska policija, i policajac je poslije nekoliko sekundi izašao ostavivši Miškovića samog, bez ikakvog nadzora", kaže dobro upućeni izvor ATV-a.

Policajka čula buku

Pojašnjava da se ispred te kancelarije, na samom ulazu u sud, nalazila policajka koja je radila na metal detektoru.

"Ona je kontrolisala osobe koje ulaze u zgradu... U jednom trenutku je čula buku iz kancelarije i ušla unutra. Zatekla je Miškovića kako se penje na prozor i pokušala je da ga spriječi u bjekstvu, ali je on odgurnuo i lakše povrijedio. Policajka je potom krenula za njim, kroz vrata glavnog ulaza u sud, ali je Mišković umakao", navodi sagovornik ATV-a.

Snimile ga kamere ATV-a

Bjegunac je iskočio kroz prozor koji se nalazi uz kafe bar "Sudnica". Trčećim korakom krenuo je da bježi Alejom Svetog Save, pored zgrade Vrhovnog suda Republike Srpske. Na kružnom toku skrenuo je u Gundulićevu ulicu, gdje su ga snimile nadzorne kamere ATV-a. Bježao je prema obližnjim stambenim zgradama ispod kojih se nalazi više podzemnih garaža i tu mu se izgubio trag.