Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za Portal Mitropolije i radio Svetigoru najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno-narodnom Saboru u Nikšiću 21. decembra.mosti-amfilohije.jpg

Mitropolit je istakao da je ličnost Svetog Vasilija ona koja ne dijeli ljude već vjekovima objedinjuje oko svojih svetih moštiju, ne samo pravoslavne, već i sve duše žedne i gladne Boga i ljubavi Božije.

„Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti će biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću.“

Mitropolit je naročito izrazio zabrinutost zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi. Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi.

„Pozivamo sve, bez razlike, kao što dolaze u Ostrogu na poklonjenje, da dođu i u Nikšiću, jer sveti Vasilije ne gleda ko je ko, ko je musliman, ko je pravoslavac nego sve prima. Snimljen je i film o jednoj muslimanki iz Kazahstana koja je imala viđenje Svetog Vasilija i koja je dobila iscjeljenje u manastiru Ostrog, a skoro i neki rimokatilici iz Dubrovnika“, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije izjavio je da ima namjeru da oko Božića pozove na, kako je kazao, “bratsku večeru pomirenja”, predstavnike svih političkih partija u Crnoj Gori, bilo da su Albanci, Crnogorci, muslimani, katolici.

– Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju, i svoje djece i Crne Gore, a ne na mržnji, na diobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941. godine – poručio je mitropolit, a prenijele podgoričke Vijesti.On se iz manastira Ostrog obratio crnogorskim vlastima, da, kako je naveo, shvate “da ničija nije do zore gorjela, i da je svaka vlast od danas do sutra, kao i naši životi”.

– Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od naslijeđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovdje (manastir Ostrog), građeno je na ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svjedočanstvo ove svetinje – zaključio je Amfilohije.