Amfilohije - Foto: AFP
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da zemaljski vladari i njihova carstva dolaze i prolaze, dok je samo Crkva Hristova vječna.

- Samo oni vladari i narodi koji prihvate takvu Crkvu Božiju ostaju zapamćeni i zadobijaju ne samo zemaljsko carstvo, nego vječno i neprolazno Hristovo carstvo - rekao je mitropolit Amfilohije u liturgijskoj propovijedi u manastiru Duljevo u Paštrovićima, kraj Budve, gdje je služio liturgiju povodom praznika Prepodobne mati Angeline Srpske.

Mitropolit Amfilohije je poručio da Crkva priziva sve zemaljske narode na jedinstvo.

- I u naše vrijeme neki pokušavaju da poistovijete Crkvu sa svojom državom, sa svojom nacijom. Oni su bezumni, ne znaju šta je Crkva. Misle da je Crkva partija koju oni osnivaju i da je Crkva isto što i država, koje se rađaju, nestaju njihove granice i prolaze. Kroz vijekove je to tako bilo, moćnici zemaljski, vladari i njihova carstva, njihove imperije dolaze i prolaze, a Crkva Hristova ostaje i ni vrata pakla ne mogu je nadvladati - naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je nakon službe blagosiljao slavski kolač povodom imendana igumanije manastira Duljevo mati Angeline i služio pomen ktitorima ove svetinje, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.