Amfilohije - Foto: AFP
U Crnoj Gori je narod vaskrsao, vaskrsla je ljubav prema Svetoj Trojici – Bogu ljubavi, prema Crkvi Božijoj. Ovdje nije neka politička ujdurma, nego pitanje naroda koji je krenuo da hodi putevima svojih predaka, putevima Svetoga Petra Cetinjskoga i Petra Drugoga Lovćenskog Tajnovidca, rekao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske nedavno u svojoj arhipastirskoj besjedi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici vjernom narodu poručio da se Crna Gora poslije 170 godina nalazi u istom položaju kao za vrijeme Svetoga Petra Drugoga Lovćenskog Tajnovidca.

- Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac svoj narod, Crnu Goru i Crnogorce predao je Bogu ljubavi – Svetoj Trojici i Majci Božijoj. Tako se i ja, kao njegov nedostojni nasljednik, trudim da predam Crnu Goru i Crnogorce, bez obzira kako se ko osjeća, Presvetoj Trojici – Bogu ljubavi. I da zamolim sve do jednoga, da se u toj ljubavi sreću jedni sa drugima i da izlaze na izbore u toj ljubavi prema Bogu, svetinjama, tvorevini Božijoj, Majci Božijoj, svetim Božijim ljudima.

Zato se obraćam i vama, da u miru i bratskoj ljubavi u ove dane a i na sam dan izbora, sve bude u duhu ovoga amaneta Svetoga Petra Drugoga Lovćenskog Tajnovidca! U isto vrijeme skrećem pažnju ovima koji su na vlasti da se nasiljem ne stvara budućnost ni svoja, ni svoje djece, a kamoli budućnost Crne Gore - rekao je mitropolit Amfilohije, navodi se u saopštenju.

Podsjećajući da ovih dana narod samoinicijativno organizuje litije, mitropolit Amfilohije je poručio svima da ne zaborave da se litije i sve pod lozinkom "Ne damo svetinje" moraju odvijati u skladu sa ljubavlju bratskom i slogom, saglasno blagoslovu Lovćenskog Tajnovidca, a u isto vrijeme i molbom glavarima da prestanu da zbog svoje vlasti i svoga častoljublja umnožavaju mržnju u narodu.

Prizivajući Božiji blagoslov na sve ljude koji žive u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije se pomolio da Božija ljubav, istina i dobrota sve pomiluje i prizove na tu i takvu ljubav.