sabor.jpg

Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lijepim, hrabrim i dobrim ljudima, rekao je mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije nakon liturgije u Podgorici.

„Čestitam vam značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja svetog Save za episkopa srpskog. Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lijepim, hrabrim i dobrim ljudima. O ljepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pjesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvijek čuvao pravoslavnu vjeru. U Crnoj Gori je mnogo svetinja i drevnih hramova“, istakao je Onufrije.

On je dodao da u Crnoj Gori Gori mnogo stoljeća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko primorska (MCP).

„Koja je pokazala svetu velike svetitelje – sv Vasilija, Sv Petar i druge. Posebno mesto među njima zauzima Sveti Simeon Mirotočivi. Narod Crne Gore je od Svetog Simeona nasledio odanost pravoslavnoj vjeri“, poručio je Onufrije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da zahtijeva od premijera i predsjednika Crne Gore da povuku bezbožni, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon (Zakon o slobodi vjeroispovijesti), radi njihovih obraza.

„I da pobijedi bratska ljubav. Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako“, poručio je Amfilohije.

Svetkovina je počela arhijerejskom liturgijom u sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio Onufrije.

Kako je saopšteno, saslužuvovali su mu 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Podsjetimo, u Podgorici se održava Svetosimeonski sabor, u čast Svetog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje.