Mitropolit Joanikije (Foto: Miloš Lučić) -
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da narodu u Crnoj Gori treba malo više povjerenja, strpljenja i sloge.

- Svi imamo različita mišljenja i hvala Bogu da je tako. Ali, kada težimo Bogu svi ćemo naći zajedno zajedničko rješenje - poručio je mitropolit Jaonikije u obraćanju vjernom narodu koji ga je dočekao ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Joanikije zahvalio je na podršci i ljubavi vjerujućeg naroda.

- Radujem se i što je ova nova vlast ovdje sa nama. Smijenili su jedan režim paganstva koji se usudio da udari na Crkvu i na svetinje i koji je htio da zavadi ovaj narod. Mi smo jedna porodica, hvala vam na jedinstvu - poručio je vladika.

Prema njegovim riječima, na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ga je predložio za mitropolita i tu nije bilo nikakvih nedoumica.

Nije lako sjesti na ovu svetu stolicu, posebno proslavljenu mudrošću i blagoslovom našeg mitropolita Amfilohija koji je podnio veliku žrtvu u Crnoj Gori do samog kraja - rekao je mitropolit Joanikije.

On je izrazio zahvalnost što su arhijereji na Saboru tako odlučili prema Crnoj Gori i prema svetinjama i narodu.

- Dobili smo i novog episkopa Metodija. Mislili su na našu crnu Goru. Patrijarh je obećao da će da dođe na Cetinje na ustoličenje, nadam se da će to biti uskoro - istakao je mitropolit Joanikije.

Službi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovali su crnogorski premijer Zdarvko Krivokapić, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, ministar prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić, te lideri Demokratskog fronta Andrija mandić i Milan Knežević.