Mitropolit Joanikije: Temeljni ugovor blizu usaglašavanja

Njegovo visokopreosveštentvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da se nada da će doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore i da je taj dokument vrlo blizu konačnog usaglašavanja.

"Koliko znam, to je vrlo blizu usaglašavanja, a naravno trebaće da se dogovori i datum i mjesto potpisivanja. To je sada na Vladi Crne Gore i na Svetom arhijerejskom sinodu SPC", rekao je mitropolit Joanikije za crnogorske medije.

On je podsjetio da je SPC jedina crkva koja nema potpisan ugovor sa državom, te da ovo pitanje obavavezuje kako bi sve crkve bile dovedene u ravnopravan položaj.

"Uopšte nisam nestrpljiv, neka se on usaglašava ako ima još nekih problematičnih stvari. Mi smo učinili sve što smo mogli. Može biti da će se pojaviti potreba da se sastanemo još koji put i sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda kad bude konačna riječ oko tog sporazuma", rekao je mitropolit Joanikije.

On je istakao da bi to bio "dug Vlade Crne Gore i SPC da se to pitanje razriješi, odnosno da se reguliše na najbolji mogući način".