Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije služio je jutros liturgiju u manastiru Stanjevići kod Budve, gdje je prokomentarisao nedavno usvojenu Rezoluciju o Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

– Usvojili su rezoluciju tako kako su je usvojili, a gdje je Jasenovac? Gdje je Jadovno? Gdje je Velika?- kazao je mitropolit. Kako je najavljeno, nakon liturgije u manastiru Stanjevići biće održana duhovna akademija povodom 80 godina od početka novog stradanja srpskog naroda (1941 – 2021).

Podsjetimo, još krajem decembra prošle godine DF je predložio Skupštini, na čijem je čelu Aleksa Bečić, da usvoji Rezoluciju o genocidu u selu Velika, kod Plava.U predlogu je, između ostalog pisalo da opština Plav proglasi 28. jul Danom sjećanja na žrtve genocida u ovom selu.

– Skupština konstatuje na osnovu brojnih dokaza i svjedočanstava da stravični zločin koji se dogodio u selu Velika 28. jula 1944. godine nesumnjivo predstavlja genocid, u kojem je za kratko vrijeme na monstruozan način ubijena većina tadašnjih žitelja ovog kraja, nedužnih civila, djece, žena, starih i nemoćnih lica – piše u rezoluciji.

Podsjetimo, pripadnici divizije „Princ Eugen“ 28. jula 1944. godine ubili su više od 600 žitelja ovog sela.

NVO Klub Velika je prije pet godina zvanično predao tadašnjoj Vladi Crne Gore inicijativu za utvrđivanje pune istine o genocidu, ali su ostali bez odgovora. Predstavnici ove NVO tvrde da je broj ubijenih mještana u ovom selu bio m,nogo veći i da se još radi na prikupljanju podataka.