Mitropolit Nikolaj: Vladika Atanasije bio je istovremeno i otac i asketa, njegov život bio je pun djela i truda

Druga sesija 1.jpg (715 KB)

Na sesiji „Ogledalo, zagonetka i ličnost“, održanoj večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra mitropolit Mesogeje i Lavreotike Nikolaj rekao je da je blaženopočivši umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio istovremeno i otac i asketa, da je njegov život bio pun djela i truda, te da nije žalio sebe.

„Vladika Atanasije je bio i otac i asketa, istovremeno. On je čovjek kod koga se njegova vrlina skrivala iza njegove neugledne spoljašnjosti. Upoznavši Atanasija zavolio sam asimetriju. Gospod se postarao da iza njegove spoljašnjosti sakrije njegovu prelijepu unutrašnjost, podvižnički život se skrivao iza svega toga. Vladika Atanasije bio bogoslov u punom smislu te riječi, bio je proročka ličnost, onako kako to podrazumijeva naša crkva“, rekao je mitropolit Nikolaj.

Druga sesija.jpg (1.00 MB)

On je istakao da vladiku Atanasija nije lako opisati riječima.

„Učinilo mi se da taj čovjek krije neku tajnu, veoma neuobičajenu i važnu tajnu. Vladika Atanasije u svojim djelima ne govori o svojstvima Boga, nego prikazuje Boga koji djeluje. Zbog toga je i njegov život bio pun djelanja, djela i truda. Fotografija gdje on u bolničkoj postelji, u trenutku bola, kada već umire, on i dalje radi“, naveo je mitropolit Nikolaj.

Mitropolit je rekao da su znoj, suze i krv tri pokazatelja istine o ličnosti vladike Atanasija.

U Kulturnom centru Trebinje, sutra će od 19.30 časova biti održana treća sesija „Živo predanje u Crkvi“, na kojoj će govoriti njihova visokopreosveštenstva mitropoliti kruševsko-demirhisarski Jovan i dabrobosanski Hrizostom, kao i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije i iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×