Privremeni prihvatni centar za migrante u Blažuju - Foto: SRNA
U privremenom prihvatnom centru za migrante u Blažuju tokom današnjeg pretresa zatečeno je 1.500 osoba, od kojih se tri dovode u vezu sa činjenjem krivičnih djela i njima je izrečena mjera protjerivanja iz BiH, kao i za još 15 migranata, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo i Službe za poslove sa strancima.

U zajedničkoj izjavi nakon današnje akcije, navedeno je da je riječ o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka, koji su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

- Služba za poslove sa strancima sprovodi dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti na njihovom udaljenju iz BiH - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Mjera protjerivanja izrečena je za još 15 migranata - četvorica su državljani Maroka, trojica iz Pakistana, dvojica iz Alžira, tri državljanina Indije i po jedan iz Maroka, Gvineje i Irana, kojima je određena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar ili ograničenjem kretanja na određenom mjestu, prenose federalni mediji.

Riječ je o osobama za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljavanja iz BiH.

U saopštenju se navodi i da će Služba za poslove sa strancima u saradnji s nadležnim policijskim agencijama i tokom narednog perioda nastaviti s aktivnostima pojačane kontrole kretanja stranaca, kao i kontrole pravnih i fizičkih lica koji pružaju usluge smještaja strancima, te preduzimati sve neophodne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju bezbjednosnom sistemu BiH.

Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su jutros pretres migrantskog centra u Blažuju s ciljem pronalaska predmeta i osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Pretres je obavljen prema naredbi Opštinskog suda u Sarajevu.