Sve bolnice u Srpskoj imaju jasne planove i interne procedure za smještaj pacijenata koji treba da idu u izolaciju, rečeno je nakon sastanka direktora bolnica sa resornim ministrom Alenom Šeranićem.

Tokom sastanka potvrđene su definicije slučaja, način zbrinjavanja pacijenata, upućivanja iz doma zdravlja u bolnice i slično.

– Pacijenti u ovom slučaju se samostalno ne kreću, uvijek se prevoze sanitetom ili borave na lokaciji na kojoj se nađu. Direktori su dobili jasno uputstvo po tom pitanju – rekao je Šeranić.

Po njegovim riječima, Vlada RS je obezbijedila 500.000 KM za Institut za javno zdravstvo RS koji sada radi ponovne nabavke po pitanju zaštitne opreme, maski, sredstava za dezinfekciju, a procjenjuju se i kapaciteti mehaničkih respiratora.

– Sve to radimo da omogućimo da zdravstveni sistem bude pod što manjom presijom, jer mora da obavlja i svoju redovnu funkciju.

Za sada se hladni programi normalno nastavljaju, jer nema pritiska na druge bolnice, a gledaćemo kako da prilagodimo operativne tretmane u bolnicama, kako bude situacija nalagala – ističe Šeranić.

Po njegovim riječima, Institut prati stanje pojave i na osnovu toga se upućuju dodatna zaštitna sredstva bilo u ličnoj zaštitnoj opremi, maskama ili dezinfekcionim sredstvima, tamo gdje je to neophodno.

– To je sada posebno važno sada za Dom zdravlja Čelinac i Dom zdravlja Banjaluka i Univerzitetski klinički centar, da budu opskrbljeni opremom – ističe ministar.

Po njegovim riječima, važno je da se u ovoj situacijo zaštite zdravstveni radnici, koji su najvažniji kapacitet, te zdravstvene ustanove.

Direktor bolnice Zvornik Ivan Popović potvrdio je da bolnice jasno prate instrukcije Instituta za javno zdravstvo i preporuke ministarstva, te da su izradili sve potrebne procedure.