Mještani sela Sopilja tri godine obraćaju se Odboru za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Srpske, žaleći se na probleme koje im pravi komšija Luka Čuljak koji je blokirao prilazni put selu, provocira ih, zastrašuje i uništava njihovu imovinu, zbog čega je policija intervenisala čak 442 puta, navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine Republike Srpske.
U saopštenju se dodaje da je policija protiv Luke Čuljka podnijela sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu na osnovu čega je osuđen na 130 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu, koju nije platio.


Članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske, narodni poslanici iz Hercegovine i ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović razgovarali su danas u Nevesinju sa rukovodstvom te opštine i predstavnicima policije o rješavanju problema mještana sela Sopilja.
Dogovoreno je da uskoro bude održan novi sastanak u Nevesinju kojem će prisustvovati predstavnici opštine, policije, Okružnog suda u Trebinju i Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Srpske na kojem će biti razmotreni svi aspekti problema sela Sopilja i šta je ko učinio na njegovom riješavanju, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.
U saopštenju se dodaje da su članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Srpske o problemima u selu Sopilja u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srpske, policije i suda u Trebinju.


Poslanici Narodne skupštine i ombudsman za ljudska prava BiH, u pratnji šefa nevesinjske policije i predstavnika lokalne vlasti, su nakon razgovora u zgradi opštine, posjetili selo Sopilja, gdje su razovarali sa porodicama Matković, Kovačević i Spremo koje traže da se problem konačno riješi ili da im se obezbijedi smještaj kako bi mogli da se isele.
"Mi smo danas došli u Nevesinje, jer kao narodni poslanici koje su birali građani Republike Srpske imamo obavezu da riješimo probleme mještana ovog sela. Ovdje je jasno da ne funkcionišu institucije sistema", rekao je predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Srpske Slobodan Protić.
Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je da je ovo veliki problem koji je opteretio cijelu opštinu.
"Problem traje godinama. Zamoliću vas da iscrpite mjere koje imate na raspolaganju da pomognemo zajedno ovim starim ljudima u selu Sopilja do kojih, zbog samovolje jednog čovjeka, ne može da dođe ni sanitet", naglasio je Avdalović.
Srna