Mladi ansambl Gradskog pozorišta Trebinje večeras je na sceni Kulturnog centra premijerno izveo predstavu „Analfabeta“, rađenu prema tekstu Branislava Nušića, a u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.




Iako u osnovi nije iznevjeren, Nušićev tekst – kako ističe reditelj – bio je inspirativno štivo za domaštavanje u prologu i epilogu, žanrovsku stilizaciju igre i asocijacije koje su ga učinile aktuelnim i u našim danima – pa je jednočinka u trebinjskom čitanju prerasla u cjelovečernju predstavu.





„U vrijeme dok je Nušić pisao ovaj komad – analfabeta je bio onaj ko na zna da čita i piše. Ni danas nam ne nedostaje analfabeta, u smislu kako danas razumijemo ovaj pojam. Oni su svuda oko nas. I danas je Nušić veoma aktuelan, njegova djela su u tom pogledu zaista živa“, kaže Milošević za Radio Trebinje dodajući da mu je uvijek zadovoljstvo vraćati se djelima našeg najvećeg komediografa.


Svi članovi ansambla, dodaje Milošević, vrijedno su i posvećeno radili na izgrađivanju likova, a iako mladi, nisu se zadovoljavali krokijem ili tipovima, već su uspijevali da ozbiljno zakorače i u njihove karaktere.


Prepoznala je to večeras i trebinjska publika koje je aplauzima ispratila glumačke kreacije: Mitra Milićevića, Milice Salate, Stefane Petković, Jovane Anđelić, Ane Miladinović, Milane Ninković i Maje Šošo.





„Imali smo težak zadatak, ali smo svi bili posvećeni od početka.Tri ili tri i po mjeseca smo radili na predstavi – od čitačkih proba, preko analiziranja likova, do rada sa sceni. Svaki put se iznova proživljava predstava, tako da je bilo zaista fenomenalno raditi – posebno kad se sve to na čemu smo radili spojilo i zaokružilo u cjelinu“, kaže za Radio Trebinje Mitar Milićević, maturant sa već značajnim iskustvom na daskama koji život znače a u koje je, kako sam priznaje, tolikozaljubljen da je pred njim samo jedan izbor – studij glume na akademiji.


U novom ostvarenju Gradskog pozorišta Trebinje pomoćnik reditelja i inspicijent je Jefimija Ot, za kostim i scenu pobrinula se Milica Jeremić Telebak, muziku i montažu zvuka potpisuje Zoran Begenišić, lekturu profesorica Olgica Cice, a za dizajn tona i svjetla Ognjen Grubač.


I izvan scene trebinjski pozorišni kreativci bili su na visini zadatka: premijera je bila humanitarnog karaktera a kompletan prihod prikupljen prodajom ulaznica, po cijeni od 3 KM, namijenjen je liječenju naše dvanaestogodišnje sugrađanke Marine Vujinović.


Izvor: Radio Trebinje