berkovici.jpg (456 KB)

Na području Berkovića u okviru programa Omladinske banke ove godine realizovano je 13 projekata vrijednih više od 22.500 KM iz oblasti zaštite životne sredine, promocije turističkih mjesta, obrazovanja, kulture, sporta, društvene infrastrukture i usluga, rečeno je Srni u opštini.

Mladi iz Berkovića su u okviru tih projekata, koje su podržale opština i Fondacija "Mozaik", organizovali filmske večeri, nabavili opremu za folklor, opremili narodnu biblioteku, očistili divlju deponiju, postavili turističke info-table, postavili javne česme, nabavili instrumente za hor, osvijetlili školsko dvorište, nabavili nove korpe za smeće i slično.

Iz opštine su naveli i da su nedavno potpisali aneks memoranduma o saradnji sa Fondacijom "Mozaik“ za period 2023-2026. godina, čime su obezbijeđena dodatna sredstva za program Omladinske banke Berkovići.

Time je, kako su istakli, planirano povećanje grantova za mikro-biznis sa 2.000 na 5.000 KM.

"Osnovni grant do 2.000 KM omogućiće finansiranje jednog novoregistrovanog mikro-biznisa ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, a nakon šest mjeseci od registracije vlasnik može konkurisati za dodatni grant za rast i razvoj u iznosu do 3.000 KM", pojasnili su iz opštine.

Ukupan fond u okviru programa Omladinske banke Berkovići za naredne tri godine, odnosno za period od 2024. do kraja 2026. godine, iznosiće 54.000 KM.