Mladi ljudi bi trebalo više da razmišljaju o porodici i da ne čekaju da prođe dugo vremena da postanu roditelji, rečeno je na današnjem predavanju „Savremeni pristup bračnoj neplodnosti“, koje je, u organizaciji Udruženja „Bebe“ i „Mediko-s“, održano u Trebinju.


Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva i direktor „Medico-s“ je istakla da se u Republici Srpskoj značajno pomjerila granica rođenja prvog djeteta.


„Nekada je granica bila 18 godina, a sada je preko 28. Žene odlažu roditeljstvo, iz više razloga, sve više je žena koje se kasnije odlučuju na trudnoću i onda to mora da dovede do problema. S druge strane i 52 odsto muškaraca imaju problem nalaza, mi još uvijek nemamo odgovore zašto je to tako i zašto rapidno pada vrijednost spermiograma koja utiče na začeće“, istakla je Sibinčićeva.


Ona navodi da bi svaki par , nakon godinu dana normalnog bračnog života, ukoliko ne dođe do trudnoće, trebalo da se obrati stručnim osobama.


„Preporuka je da mladi ne čekaju da se ostvare kao roditelji. Trebalo bi da nam porodica opet postane osnovna vrijednost, da promijenimo stil života, jer ono što je neprocjenjivo je svako naše dijete, a posebno u današnje vrijeme kada natalitet rapidno opada i postaje nacionalni problem. Zaključeno je danas da je na državnom nivou neophodno napraviti niz strategija i mjera da se pomogne svim bračnim parovima koji žele djecu, ali i onima koji mogu da imaju djecu da dobiju drugo, treće dijete da bi nas bilo što više“, dodala je Sibinčićeva.


Ona je istakla da je u prošloj godini u Srpskoj vantjelesnom oplodnjom rođeno 158 beba, a od kada Fond zdravstvenog osiguranja snosi troškove finansirana vantjelesne oplodnje rođeno je 1200 beba.


Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja je istakao da je Grad Trebinje jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj koja ima brojne programe čiji je cilj poboljšanje prirodnog priraštaja.


„Grad Trebinje je u 2018. godini pozitivno riješio 280 zahtjeva za novorođeno dijete, ukupno je isplaćeno oko 100 000 maraka, zavisno od materijalnih mogućnosti bračnih parova isplaćeno je pojedinačno između 150 i 2 400 maraka. Grad Trebinje materijalno podržava sklapanje brakova za lica koja imaju više do 38 godina, u prošloj godini riješeno je 16 zahtjeva i isplaćeno između 3 600 i 11 700 maraka. Podržava i vantjelesnu oplodnju i to za ona lica koja ne ispunjavaju uslove koje propisuje Fond zdravstvnog osiguranja i evo prije neki dan dobili smo informaciju da je svih 11 zahtjeva, koji su podneseni, pozitivno riješeno. Prema tome to su pokazatelji kojima se ne mogu pohvaliti mnogo veće sredine, a evo u Trebinju, se na zadovoljstvo svih nas, rješavaju “, naveo je Banjak.


Snežana Misita, predsjednica Udruženja „Bebe“ je podsjetila da udruženje uskoro očekuje stotu bebu te da su zadovoljni postignutim rezultatima u njihovom decenijskom radu.


Nova metode u liječenju brojnih bolesti pa i neplodnosti je kvantna medicina o kojoj je bilo riječi na današnjem predavanju. Slavica Stefanović, specijalista fizikale medicine i rehabilitacije je govorila o važnosti testa intolerancije na hrane u liječenju steriliteta.


„Ne postoji organičenje ko može da koristi ovaj test, niti stanje u kome se može koristiti. Određuje se preko krvi i mnogo može da pomogne u promjeni stila života i rasterećenja organizma te boljeg fizičkog i psihičkog funkcionisanja. Ovaj test ima veliku ulogu u procesu liječenja steriliteta u smislu određivanja onoga šta je dobro za organizam. Pokazalo se da su mnoga metabolička opterećenja uzrok neplodnosti i da je sa te strane isključivanje namirnica koje su intolerantne za organizam u velikoj mjeri rasterećujući faktor za organizam“, pojasnila je ona.


Ukazano je i na značajnu ulogu ultrazvučnih pregleda u procesu vantjelesne oplodnje i dijagnostikovanju uzroka steriliteta, a navedene su i procedure vođenja trudnoća nakon uspješne vantjelesne oplodnje te koliko je bitna podrška parovima koji su u postupku vantjelesne oplodnje.


„Mediko- s“, član pronatal grupe će ova predavanja održati u brojnim gradovima Srpske u cilju edukacije stanovništva o vantjelesnoj oplodnji i problemu steriliteta.


Izvor Radio Trebinje