rr.jpg

U novu akademsku godinu na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju upisano je 19 studenata i to je rekordan broj u proteklih deset godina.

Na studijskom programu likovne umjetnosti u akademskoj 2022/23. godini upisano je 19 studenata, što je, kako navodi Veselin Brković, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, rekordan broj.

"Mi imamo odobrenje da upišemo 16 studenata u prvu godinu studija. Ove godine smo upisali 19. Pisali smo molbu Vladi Republike Srpske da nam omogući proširenje upisne kvote i odobreno nam je", naglašava Brković.

Sa Akademije ističu da su, posebno u protekle dvije godine, upisali manji broj studenata, a kao razlog za to vide pandemiju virusa korona. Smatraju da održavanje "onlajn" nastave nije moguće na Akademiji.

"Studenti nam dolaze iz Republike Srpske, ali i iz regiona. Najčešće su to Srbija i Crna Gora", navodi Brković.

A da je trebinjska Akademija privlačna studentima iz cijele Republike Srpske i regiona, svjedoče oni sami, o čemu govori studentkinja prve godine Anastasija Klikić, koja je u Trebinje je došla iz Srebrenice.

"Svidio mi se studijski program Akademije u Trebinju i odlučila sam da probam da ga upišem. Studiranjem za proteklih mesec dana sam prezadovoljna", rekla je Klikićeva.

Miloš Stanojčić iz Užica student je četvrte godine i naglašava da je veoma zadovoljan studijima, te planira da nastavi i postdiplomsko obrazovanje.

"Akademiju u Trebinju sam upisao zato što je plan i program sličan kao i u Beogradu, a ovdje je život mnogo jeftiniji, manji je grad. Ni u jednom trenutku se nisam pokajao što sam student Akademije u Trebinju i preporučujem svima koji su u mogućnosti da dođu u Trebinje i upišu Akademiju likovnih umjetnosti", ističe Stanojčić.

Na Akademiji trenutno studira 77 studenata na dva ciklusa studija, od čega 60 na prvom, a 17 na drugom ciklusu studija.

"U okviru studijskog programa likovne umjetnosti imamo četiri katedre: slikarstvo, grafika, grafički dizajn i vajarstvo", kazao je Brković.

Naglašava da Trebinju nedostaje srednja umjetnička škola koja bi iznjedrila talente iz ove oblasti umjetnosti, čiji bi dalji put bio školovanje na Akademiji, dodajući da bi upravo ta škola otvorila prostor za zaposlenje i drugih nastavnih kadrova iz raznih oblasti.

Srednja umjetnička škola bila bi još jedan "kamen" u "bedemu" kulture koji je brižljivo građen u Trebinju.