Istraživanja provedena u završnim razredima trebinjskih srednjih škola pokazalo je da svega 17 odsto mladih vodi potpuno zdrav život, preko 40 odsto konzumira alkohol, 17 odsto puši, a devet odsto koristi narkotike, a manje od jedne trećine ne koristi ove supstance.


Istraživanje u okviru projekta „Identifikovanje i promocija mjera i aktivnosti na zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih“ koje je proveo „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava Trebinje“ u saradnji sa Ministarstvom za sport i omladinu RS je pokazalo da se mladi o reproduktivnom zdravlju, zaštiti od polno prenosivih bolesti i neželjenoj trudnoći najviše informišu putem interneta, zatim razgovorom sa vršnjacima.


–Veoma malo mladih o ovoj temi razgovaraju sa roditeljima, svega 12 odsto ispitanika je reklo da o ovome razgovara sa roditeljima, a osam odsto u školi – istakla je Aleksandra Vuković, predsjednica „Međunarodnog centra za promociju ljudskih prava“ Trebinje.


On je navela da će ovo udruženje pokrenuti inicijativu da se u završnim razredima osnovne škole uvede novi predmet zdravstveno prosvjećivanje, u okviru koga bi se kao uža oblast izučavalo polno vaspitanje, što će biti predloženo resornim ministarstvima u Vladi RS.
Prema riječima Anđele Milenković, ljekara porodične medicine trebinjskog Doma zdravlja, ljekari smatraju da je dobro da se zdravstveno prosvjećivanje uvede u škole kako bi djeca dobila informacije od stručnjaka i iz stručne literature, a ne na internetu.

–Ljekari su spremni da mladima daju sve informacije, ali oni savjete o reporoduktivnom zdavlju, uglavnom ne traže u našim ambulantama. – ističe Milenković.

Direktorica Centra srednjih škola Trebinja Nedeljka Ilijić ističe da će o prijedlogu uvođenja novog predmeta posljednju riječ dati resorno ministarstvo.

–Stereotipi, predrasude i stid da se počne pričati o reproduktivnom zdravlju i dalje su prisutni kod nas i sve se obično završava u razgovorima sa vršnjacima ili, obazrivo, sa roditeljima.- ističe Ilijić.

Ona navodi da razredne starješine na časovima odjeljenjske zajednice ne zadiru u intimu učenika po bilo kom pitanju.

Izvor: Radio Trebinje